Activiteiten
zaterdag 06 maart 2021 Afgelast: Maandwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen |
zaterdag 13 maart 2021 Beheerwerken in de Gentbrugse Meersen |
zondag 14 maart 2021 Online nieuwjaarsdrink en lokale algemene vergadering |
zondag 14 maart 2021 Afgelast: Natuurbeheerwandeling in de Damvallei |
Blikvanger
Impressies uit Wallonië
Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur.
Latems Actueel begin maart: Wreed gezweet. |
Het is een krachtig machientje op rupsbanden waarbij je op deze moerassige terreinen toch vrij grote gewichten kan transporteren (bijv. 1 kubieke meter nat wilgenhout) zonder schade aan de bodem aan te brengen. Doordat er twee lieren, dat is een katrol met een kabel, zijn gemonteerd (een handmatige en één aangedreven) op deze krachtige hengst (of was het een merrie) heeft het ons ook schitterend geholpen om de wilgentakken uit de Meersbeek te takelen. Het snoeihout moet nu nog gehakseld worden, enkele stammen moeten nog uit het gebied worden gehaald en er moet nog een nieuwe afsluiting worden geplaatst in functie van het begrazingsbeheer. En dan is het gewoon wachten op de terugkerende natuurwaarden. De aandachtige wandelaar zal merken dat we op het terrein nog twee takkenhopen en enkele volumes aan dik hout hebben achtergelaten. Dood hout is heel belangrijk voor heel wat natuurwaarden en in ons beheer houden we daar bewust rekening mee. De takkenhopen zijn dan op hun beurt een ideale schuilplek voor kleine roofdieren zoals wezel en hermelijn, allerlei vogels en insekten, … Op de extra werkdag konden we meteen zien hoe snel deze plekjes worden gekoloniseerd.
De gemeente heeft intussen de wilgen geknot, omgewaaide bomen opgeruimd en een deel van het elzenhakhout afgezet. Die extra openheid in de plas zal de vogels te goede komen. Op de dijk werden een pak nieuwe zwarte elzen aangeplant dus ons dorp is er opnieuw bomenrijker op geworden. En dat is wel nodig. Naar aanleiding van een toelichting die Tom Embo gaf aan de leden van de gemeenteraad, de milieuraad en de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening bleek dat er tussen 2000 en 2007 meer dan honderdduizend vierkante meter bos verdween in ons dorp. Dat is meer dan 10% van het overblijvende bosareaal. Pijnlijk om vast te stellen dat in die periode nul vierkante meter bos werd aangelegd. “Dit zijn dramatische cijfers” concludeerde Tom. Het Latemse beleid moet absoluut acties nemen om nieuwe bossen in ons dorp aan te leggen. Dat is reeds afgesproken in het kader van het Gemeentelijk NatuurOntwikkelingsPlan (GNOP) en ruimtelijk vastgelegd in het gemeentelijk structuurplan. De gemeente zou instaan voor bebossing aan de Lijnstraat, de Kwakstraat en de Vierschaar. Daarnaast is bosuitbreiding mogelijk ten zuiden van de spoorweg én moet het Vlaams gewest natuurlijk het Parkbos realiseren dat vanuit Gent tot de Moeistraat moet reiken. Dit project komt maar heel moeizaam van de grond en hopelijk zal de recent aangeworven projectmanager hier verandering in brengen. Gelukkig blijft onze dynamische schepen van leefmilieu Sabine Devos, niet bij de pakken zitten. Vorige week konden 1200 Latemse schoolkinderen helpen bij een klein maar fijn bebossingsproject in de parkbossite. Het is een eerste symbolische actie om de belofte van alle Latemse partijen waar te maken, om na decennia van dramatische ontbossingen in ons dorp de bosoppervlakte opnieuw te laten stijgen. Wat ons betreft proficiat voor deze eerste kleine stap in de goede richting. |