Week van 16 tot 29 oktober: Indian summer |
De herfst, of moeten we zeggen de zomer loopt op zijn laatste benen. Uitzonderlijk hoe lang het warm bleef. Zondag gingen we nog eens uitgebreid op stap in de Meersen. Ik dacht nog heel wat bloeiende planten aan te treffen maar dat viel wat tegen. Toch is het bijzonder om eind oktober nog massa’s koekoeksbloemen, moerasspirea, dotterbloemen en egelboterbloem in bloei te zien staan. Het zijn typische meersenplanten die in het voorjaar massaal aanwezig zijn en bij goede weersomstandigheden ook in het najaar voor een tweede maal in bloei komen. Het is zelf zo warm dat er nog heel wat libellen rondvliegen in de meersen. Paardenbijters, blauwe glazenmakers en ook bruinerode heidelibellen konden we nog vrij talrijk aantreffen. Najaar is ook paddestoelentijd.
Warm en vrij vochtig weer brachten heel wat paddestoelen in de meersen. Deze twee klassiekers die in de Brakelmeersstraat te vinden waren willen we u niet onthouden m.n. de vliegenzwam en de geschubde inktzwam. Ook vonden we opnieuw een slijmzwam. In augustus vonden we reeds de heksenboter maar naar de naam van deze soort langs het wandelpad Meersstraat – Kwakstraat zijn we nog op zoek.

Ook de vos is al enkele weken op ronde in de Meersen. In de Baarle Frankrijkstraat vonden we braakballen. Deze vos at duidelijk heel wat muizen en van tijd tot tijd braakt hij de vele onverteerbare haren van zijn prooidieren (net als de uilen) uit. De rietgorzen zijn terug massaal aanwezig in de meersen en ga dus zeker in de avondschemering eens naar het rietveld in de Baarle Frankrijkstraat. Het is toch wel de moeite om eens te zien hoe tientallen vogels hier hun slaapplaats opzoeken. In de omliggende graslanden zijn nog een tachtigtal watersnippen aanwezig.
|