natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Activiteiten

zondag 24 september 2017
Fietstocht in de Gentbrugse Meersen
zondag 01 oktober 2017
Vogelwerkgroep: Oostkusttocht
zondag 01 oktober 2017
Graslandbeheer met de Gooiboeren
zaterdag 07 oktober 2017
Maandwandeling in de Bourgoyen-Ossemeersen

Blikvanger

 

herfstimages

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 11 tot 17 september: nachtelijke bewegingen

Bonte vliegenvangerHet is volop trekperiode. Daarover kon je de laatste weken al heel wat lezen in actueel. De meeste vogels trekken ’s nachts door. Zo ringden we deze week een bonte vliegenvanger. Een broedvogel avn oude bossen. Soms wordt in het voorjaar wel eens zingend wordt aangetroffen in Latem hoewel we geen bewezen broedgevallen kennen. De soort broedt in Vlaanderen voornamelijk in de Kempische bossen.

Woensdag zaten er 36 boerenzwaluwen op de draden in Baarle Frankrijk maar zondag waren die blijkbaar vertrokken naar het zuiden. Ook in de omgekeerde richting is er trek waar te nemen. Het zijn dan wel nachtvlinders die uit het Middellandse zeegebied naar onze streken afzakken. Het Gamma-uiltje is er een voorbeeld van. Ook deze spectaculaire windepijlstaart werd deze week in Latem aangetroffen en de kans ios groot dat hij uit zuidelijke streken komt afgezakt. Helemaal spectaculair was de vondst van de viervlakvlinder (eerste waarneming sinds 1980 of vroeger). Maar dat kon je reeds lezen op de voorpagina.

Gamma-uil

Windepijlstaart