natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Blikvanger

boterbloemscherp-110425-034 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Cursussen 2017

Beeld affiche plantenbeursEr valt heel wat te leren en te beleven over en in de Gentse natuur dit voorjaar. Ken je al wel wat van de natuur, maar wil je nog een stapje verder gaan? Dan is onze cursus Natuurgids misschien  wel iets voor jou. Of ben je liever bezig met kinderen en wil je hen iets bijleren over de natuur? Wij leren je hoe je verjaardagsfeestjes kan inkleuren met een natuurthema, en je kan er meteen mee aan de slag! Ontdek het cursusaanbod van Natuurpunt CVN Gent. 

 

Van 25 februari tot 25 maart 2017
Cursus Natuurverkenner

De cursus Natuurverkenner kan gevolgd worden als een zelfstandige cursus door iedereen die haar/zijn basiskennis over de natuur wil vergroten. 

De cursus werkt direct, in rechtstreeks contact met de levende natuur. Bij elke les hoort een excursie die het onderwerp van de les illustreert. Op die manier proberen de initiatiefnemers niet alleen de kennis maar ook de waardering voor de natuur over te dragen.

Anderzijds biedt de cursus de voorbereidende kennis voor de cursus Natuurgids (die start op 23 september 2017). Wie nog onvoldoende vertrouwd is met een aantal basisbegrippen 
omtrent milieu en natuur, kan die als 'verkenner' verwerven. 

De cursus wordt gespreid over 5 dagen. De onderwerpen die behandeld worden zijn :
- Landschappen
- Planten
- Dieren
- Ecologie
- Duurzaamheid 

Elke cursusdag bestaat uit een les in de voormiddag (9u-12u) en aansluitend een excursie in de namiddag (13u30-16u). Alle theorielessen in de voormiddag gaan door in het NMC De Bourgoyen, Driepikkelstraat 32, Gent/Mariakerke. De excursies in de namiddag gaan door op verschillende locaties. Als er veel deelnemers zijn aan de excursie, wordt een tweede gids
voorzien zodat we de groep kunnen opsplitsen.

Schrijf je hier in.

Van 22 maart tot 24 juni
Cursus: Begeleiden van verjaardagsfeestjes rond thema lieveheersbeestjes 

unnamedElk kind droomt van een geslaagd verjaardagsfeestje. Vanaf september 2017 biedt NMC De Bourgoyen verjaardagsfeestjes aan voor kinderen van 5 en 6 jaar rond het thema ‘lieveheersbeestjes’. Hiervoor willen we een pool van enthousiaste begeleiders opbouwen. We bieden een opleidingstraject aan (6 lessen, met praktijk) waarin je leert hoe je spelenderwijs kinderen van 5-6 jaar begeleidt in de natuur en waarbij je de kans krijgt om samen met ons de verjaardagsfeestjes vorm te geven.   

Wil jij je op woensdagnamiddag en/of zaterdagnamiddag vrij maken, en ben je dol op kinderen, spel, avontuur en natuurbeleving? Je hoeft geen natuurgids te zijn om deze opleiding te volgen. 
De kostprijs is 36 euro (- 10% voor Natuurpuntleden), maar wie na de cursus effectief verjaardagsfeestjes begeleidt bij Natuurpunt Gent, krijgt eenmalig een extra vrijwilligersvergoeding van 25 euro en recupereert zo het grootste deel van deze kost.   
Schrijf je hier in.
Meer info: Edith Degraeve - 0471/672 193 en  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

Vanaf 23 september
Cursus Natuurgids

a-nature-guide-at-your

Natuurpunt CVN Gent organiseert om de twee jaar een cursus Natuurgids. De cursus 2015-2016 werd in december 2016 afgerond met de plechtige diploma-uitreiking. De nieuwe cursus 2017-2018 start op zaterdag 23 september 2017. 

In dertig halvedagsessies (15 theorielessen en 15 excursies) krijgen de deelnemers de basisinformatie voor de natuurgids aangereikt. In verscheidene modules wordt ook de methodiek van spreken voor een groep als vaardigheid aangeleerd, die de cursisten dan tijdens de opleiding kunnen oefenen.

Na de cursus kun je als goed gevormd en onderlegd natuurgids aan de slag om groepen te begeleiden en te boeien tijdens natuurwandelingen. Wie de opleiding en de evaluaties met succes heeft doorlopen, ontvangt het diploma en de badge van Natuurgids, een erkende specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Deze cursus vergt een aanzienlijke inspanning van de cursist, niet alleen om de lessen te volgen, maar ook om opdrachten uit te werken. Je moet dus zeker voldoende tijd voorzien om deze cursus met succes te beëindigen. Het resultaat loont zeker de moeite!

Alle lessen en excursies hebben plaats op zaterdagvoormiddag tussen 9.00 en 12.00 uur. De theoretische lessen hebben plaats in het NMC De Bourgoyen. Voor de excursies trekken we naar verschillende locaties.

Voor meer informatie kun je terecht bij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Op donderdag 1 juni starten we alvast met een infoavond over de nieuwe cursus. Meer details daarover volgen later.