natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


DIY-Natuur.Ateliers: ga zelf aan de slag met onze tips en opdrachtjes

Tuur smal

Wanneer zag jij voor het laatst de wolken voorbijglijden? Ken je de geur van een grassprietje? Sta je wel eens vroeg op om te genieten van een magnifieke zonsopgang? Beleef het samen met ons, maar toch apart binnen jouw bubbel, met de Do it yourself - DIY - Natuur.Ateliers. Lees verder en ontdek onze tips en opdrachtjes.


Wat is het?

Begin dit jaar lanceerden Natuurpunt Gent en VCOK (Vormingscentrum voor Opvoeding en Kinderopvang) de Open Natuur.Ateliers in de Bourgoyen-Ossemeersen. Iedere eerste woensdag van de maand openden we de groene poorten van ons Bezoekerscentrum De Bourgoyen. Kinderen trokken met hun (groot)ouders het gebied in voor enkele unieke natuurbelevingsactiviteiten. Ze werden meegenomen door een magische tovenaar, gekke takkenmannetjes en zelfs een wijze kruidenvrouw. Ze roken, voelden, proefden en keken in het rond. Ze gebruikten opnieuw alle zintuigen zoals onze voorouders het ons ooit leerden.

Maar dan kwam dat gekke virus. Een virus dat niet met zalfjes of kruidjes kon verdreven worden. De Open Natuur.Ateliers kunnen nu even niet doorgaan. Maar niet getreurd! We brengen ze naar je toe onder de noemer van een DIY-Natuur.Atelier. Op regelmatige basis vind je op deze pagina nieuwe opdrachten rond een bepaald thema. We kondigen ze ook steevast aan via onze Facebookpagina ‘Bezoekerscentrum De Bourgoyen’. Dus: trek je laarzen aan en de natuur in! Veel plezier!

Vergeet achteraf niet om je foto’s en ervaringen met ons te delen via Messenger of de hashtag #DIYNatuurAtelier. Wie weet verschijnt jouw foto wel op onze Facebookpagina of in ons magazine Snep?

Wanneer deze tweede coronagolf opnieuw gaat liggen, hopen we je weer live bij ons te mogen verwelkomen.

 

Atelier #6 - Creatief met sneeuw

Sneeuw en vriestemperaturen: ideaal om naar buiten te trekken. Jij sprong ongetwijfeld ook al de slee op, of je maakte al een mooie sneeuwman of sneeuwengel. Wij tillen de sneeuwpret graag naar een volgend niveau: ga creatief aan de slag met sneeuw.

> Ontdek hier de veelzijdigheid van sneeuw en ga zelf aan de slag

 

Atelier #5 - Van zonsopgang tot zonsondergang

IJshaar zoeken tijdens een dauwtrip of gekke schaduwcreatuurtjes maken? Dit atelier neemt je mee van de vroege ochtend tot de late avond. We zijn benieuwd naar je ontdekkingen! Deel je foto's en ervaringen via Messenger of gebruik de hashtag #DIYNatuurAtelier. Tip: in de Assels kun je genieten van mooie zonsopgangen en in de Vinderhoutse bossen kun je een donkere avondwandeling maken.

> Hier vind je al onze tips

 

Atelier #4 - Haal de schoonheid van de natuur naar binnen

Deze week nodigen we je uit om met je gezin de warme kleuren en fijne geuren van de natuur in huis te halen. Daarbuiten liggen heel wat (decoratieve) ingrediënten verstopt om het binnen nog een tikkeltje gezelliger te maken. 

> Zo ga je aan de slag

 

Atelier #3 - Op restaurant met onze vogelvrienden

Al een menu aan het opstellen voor de komende feestdagen? Ook de vogeltjes houden wel van een heerlijk feestmaal! Verwen je hen tijdens deze koude wintermaanden? Je kan zelf iets bereiden. Om je te inspireren hebben we een feestelijk driegangenmenu voor vogels opgesteld, maar bedenk gerust je eigen gerecht.

> Zo ga je aan de slag

 

Atelier #2 - Vogels en andere pluimage

Wist je dat de oren van uilen op verschillende hoogte zitten waardoor ze diepte kunnen horen? Zo kan een uil zelfs een muis horen lopen onder de sneeuw. Hun veren zijn aangepast om geruisloos te jagen en met hun alarmkreten kunnen ze tegenstanders verjagen. Vogels gebruiken hun zintuigen voor honderd-en-één dingen. Sla ook jij je vleugels uit om de wondere wereld van vogels te ontdekken? We zijn benieuwd naar je ontdekkingen! Tip: ons natuurgebied de Bourgoyen is de plaats bij uitstek om vogels te spotten.

Hier vind je alle opdrachtjes
Download hier de Vogelbingo (waarom lees je hierboven bij de opdrachten)

 

Atelier #1 - Herfstbladeren

Deze week nodigen Natuurpunt Gent en VCOK je uit om de herfstbladeren in de natuur op te zoeken. Ga naar een bos of een park bij jou in de buurt. We proberen onze DIY-Natuur.Ateliers aangenaam te maken voor het hele gezin, dus ook voor de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar.

> Hier vind je alle opdrachtjes