natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Over Eyck en bloemen gegidste natuurwandeling in de Gentbrugse Meersen op 1 juli 2020
 

Jan van Eyck, waarschijnlijk geboren in Maaseik, draagt in zijn naam een boom die tot de verbeelding spreekt: de eik! Op zorgvuldig uitgekozen planken van die boom schilderde hij het Lam Gods. De link tussen de schilder, zijn meesterwerk en de natuur is overduidelijk! Een reden te meer om er met een natuurgids op uit te trekken en de botanische pracht van het Lam Gods te ontdekken.

 

Naast Bijbelse figuren, heiligen en pelgrims verwerkte Van Eyck ook een veelheid aan bloemen, planten en bomen in zijn altaarstuk. Het naturalisme waarmee Jan Van Eyck in de eerste helft van de vijftiende eeuw planten en bloemen op paneel zet, stoelt op ontwikkelingen in de middeleeuwse miniatuurkunst. Het gaat om een op waarnemingen gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid.

Twee natuurgidsen nemen je mee naar de groene gordel rond Gent en dompelen je onder in de paradijselijke natuur van het Lam Gods. Samen neem je de afgebeelde flora en bijbehorende symboliek onder de loep. Daarnaast belichten de gidsen het landschap dat het vijftiende-eeuwse Gent omringde. Het verhaal van het paneelhout waarop Van Eyck schilderde, geeft inzicht in natuur en tijdsgebeuren. Ten slotte ontdek je waarom het Lam Gods, hoe precies  en fijn de bloemen ook geschilderd zijn, toch geen foto is…

De gidsen zijn Gunter Stoops en Ester Van den Broeck

We verzamelen om 19h00 aan Boer Janssens, Boer Janssensstraat 15-19, 9050 Gent

Het inschrijvingsgeld bedraagt 5,00 euro te storten op rek nr BE03 9790 0320 8984 van Natuurgidsen Gent, met vermelding van uw naam en " Over Eyck en bloemen wandeling Gentbrugse Meersen”

Inschrijven via de link : https://www.natuurpunt.be/agenda/over-eyck-en-bloemen-gegidste-natuurwandeling-de-gentbrugse-meersen-41786

Je bent pas ingeschreven als het inschrijvingsgeld gestort is.

Wanneer : 01/07/2020 van 19u00 tot 21u30
Afspraakplaats : Boer Janssens, Boer Janssensstraat 15, 9050 Gent

 

Organisatie
Natuurpunt CVN Gent
Marc Depourcq
0474930418
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.