natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Word vrijwilliger

Natuurpunt Gent breidt uit en zoekt vrijwilligers (v/m/x)


Heb je er ooit aan gedacht om je interesse in de natuur om te zetten in een engagement als vrijwilliger? De natuur in Gent breidt uit en wij doen mee. Natuurpunt Gent zoekt versterking en heeft voor elk wat wils: cafetaria, natuurbeheer, educatie, bestuur, events, communicatie, financiën, organisatie, facility, noem maar op. 

Hieronder vind je enkele specifieke vacatures. 

Niet zeker wat je ding is? Doe de test met onze zoekkaart voor nieuwe vrijwilligers.

Vind je niet meteen iets? Neem contact op en we kijken samen wat mogelijk is: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 09 227 22 94

Let's go!

 

VACATURES IN DE KIJKER:

common-toad-2382964 1920

Een paddenheld! 

Jij redt het leven van honderden padden, kikkers en salamanders 

 • Je verzamelt een groep vrijwillige paddenoverzetters 
 • Je coördineert het plaatsen van de installaties (rioolafsluitingen, emmers, ...) 
 • Je zorgt voor de planning van de overzetters en de tellingen

> Meer info en contact

 

frank maes zagen vinderhoutse bossen

Een natuurbeheerheld! 

Jij zorgt voor meer biodiversiteit en meer natuurbeleving in onze natuurgebieden 

 • Je steekt de handen uit de mouwen op werkdagen (maaien, zeisen, openstelling van natuurgebied, wilgen knotten, ...) 
 • Je ondersteunt de organisatie van werkdagen 
 • Je onderhoudt in team de wandelpaden 

Meer info en contact

 

 wilde-bloemen

De held van de Gentse Floraliën! 

Jij zorgt mee voor een topstand die toont wat natuur voor onze gezondheid betekent 

 • Je geeft, in team, vorm aan het ontwerp en de inhoud van de Natuurpunt-Gent-stand op de Gentse Floraliën, over het thema ‘natuur en gezondheid’ 
 • Je neemt, waar mogelijk, deel aan de voorbereidende vergaderingen 
 • Je coördineert de opbouw van de stand. Bemanning is niet noodzakelijk 

> Meer info en contact

 

money-2724241 1920

Een cijferheld! 

Jij doet onze vereniging groeien door een goed financieel beheer 
 • Vacature 1: Co-penningmeester: afsluiten van het boekjaar, de jaarrekening en begroting opstellen samen met de penningmeester.
 • Vacature 2: Coördinator van de penningmeesters van de werkgroepen: de financiële verrichtingen van de werkgroepen en kernen harmoniseren. 
 • Vacature 3: Project automatisering kassa Natuur.café: de financiële kassaverrichtingen automatisch doorgeven aan het boekhoudpakket. De kassa uitbreiden naar het onthaal. 

> Meer info en contact

 

WE ZOEKEN OOK NOG:

Event vrijwilligers: Onze event vrijwilligers worden opgeroepen om bij grotere activiteiten (fuif, plantenbeurs, quiz, opendeurdagen, …) een handje toe te steken. We zoeken ook steeds enthousiastelingen om het organiserend team te komen versterken (de zogenaamde ‘trekkers’). Interesse? Geef een seintje aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.    

- Ledenwervers: Elke activiteit is een gelegenheid om de aanwezigen te overtuigen van de waarde van een lidmaatschap bij Natuurpunt. Zo vergroten we de impact van onze vereniging, want hoe meer leden, hoe meer politici geneigd zijn te luisteren en ons te steunen. En we kunnen alle steun gebruiken! Onze ledenwervers lichten op vriendelijke manier onze werking toe. Vaak is er weinig overtuiging nodig, want Natuurpunt is een sterk merk, maar toch blijft het een uitdaging om mensen te vinden met de moed om anderen aan te spreken. Heb jij dit uitzonderlijke talent? Laat je horen aan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Organisator van een nieuwe activiteit: Wil je zelf een activiteit organiseren ten voordele van de natuur? Dat kan!  Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

⁃ Bestuurslid: Samen met de andere bestuursleden nadenken over het aansturen van de vereniging en meewerken aan de uitwerking van activiteiten. Het bestuur vergadert maandelijks op de tweede donderdag van de maand in NMC De Bourgoyen. We zoeken dringend een aantal bijkomende schouders voor onze vereniging. Technische kennis is niet vereist, enthousiasme en visie des te meer! Een greep uit mogelijke onderwerpen binnen het bestuur waarvoor ondersteuning nodig is: communicatie (coördinatie van externe en/of interne communicatie), educatie (organisatie van cursussen en opleidingen), studie (coördinatie van de verschillende thematische werkgroepen), verbreding (organisatie van laagdrempelige activiteiten), onze werking in de Bourgoyen, organisatie van activiteiten in de Leievallei, opvolgen van de werking van kern Deurle-Latem en Sint-Pieters-Buiten… Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

- Vrijwilligers voor natuurbeheer: knotten van bomen, maaien, afval opruimen,… Door degelijk beheer zorgen we in door ons aangekochte gebieden voor echte topnatuur, met een rijke biodiversiteit en grote belevingswaarde. Hieraan meewerken draagt dus bij aan de hoofddoelstelling van Natuurpunt. Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Beheerteam medewerker: mee nadenken over de inrichting van onze natuurgebieden, over de nodige beheers- en onderhoudswerken, organiseren van beheerswerken, samenwerken met onze professionele beheersmedewerkers,... Heb je hier kaas van gegeten, contacteer dan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Fotografen: Van vele activiteiten maken we een verslag voor in ons tijdschrift en online, maar vaak ontbreken foto's. Als je graag eens een activiteit bijwoont om foto's te nemen, dan ben jij onze man of vrouw! Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Organisator van Natuurpunt vleesverkoop: jaarlijkse verkoopactie van vlees afkomstig van koeien in natuurgebieden, via Vleesakker vzw. Contact onderhouden met Vleesakker, zorgen voor publicatie van de actie in ons tijdschrift, opvolgen van de betalingen. Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Project Levende Leie: Natuurpunt Gent en Natuurpunt Deinze slaan de handen in elkaar om de Leievallei tussen Gent en Deinze verder te ontwikkelen tot een aaneengesloten, robuust en natuurrijk landschap: Natuurpark Levende Leie. Dit moet een van de grootste natuurparken van Vlaanderen worden, dat reikt van de Bourgoyen-Ossemeersen tot en met de meersen van Ooidonk. Onze visie is een aaneengesloten natuurgebied van maar liefst 1200 ha tegen 2040, en dat willen we realiseren via aankopen, overleg en samenwerking. Voor deze enorme klus zoeken we volop gemotiveerde vrijwilligers. We hebben een werkstructuur uitgedokterd die past bij zo’n omvangrijk werk, en die ons toelaat om heel breed op te roepen tot samenwerking, maar om tegelijk ook heel concreet te zijn bij het verdelen van de taken. Zo weet iedereen die zich engageert precies wat er van hem/ haar wordt verwacht. Hier lees je er alles over.

Cafetariamedewerkers: Samen met anderen achter de toog staan en drankjes uitschenken, mensen bedienen, afrekenen, voorraad beheren, opslaglokaal in orde houden,... De cafetaria in NMC De Bourgoyen wordt uitgebaat door verschillende teams op alle dagen van de week en in het weekend. Vooral voor de werkweek worden steeds helpende handen gezocht. De cafetaria is onze grootste bron van inkomsten en van levensbelang voor onze vereniging! Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

Redactie Snep! Samen met ons redactieteam lever je vlotte bijdragen voor ons ledentijdschrift. Maar ook voor meer coördinerende taken ben je welkom binnen ons redactieteam. Mailtjes zijn welkom via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

⁃ Website medewerker: Onze website kan dringend een facelift gebruiken, en moet constant worden geüpdatet en bijgehouden. Als visitekaartje van onze vereniging is de website van ongelooflijk belang voor het informeren van onze leden en het aantrekken van nieuwe leden of vrijwilligers. Heb je enige kennis van Joomla of zie je het zitten om enkele basisprincipes aan te leren? Of ben je ambitieuzer en zie je het wel zitten om een nieuwe site voor ons te ontwikkelen? Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Organisator van cursussen: jaarlijks komen heel wat mensen af op de natuurgerichte cursussen die wij organiseren. De organisatie van zo'n cursus komt kortweg neer op vastleggen van een lesgever van Natuurpunt en van de data waarop die doorgaat in onze lokalen in de Bourgoyen. Heb jij goede ideeën voor één of meerdere aantal leuke cursussen en zie je het zitten om die te organiseren? Contacteer dan snel Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  !

- Werkveldverantwoordelijke Educatie: Kennis over fauna en flora, biodiversiteit en ecosystemen blijft een essentiële basis voor wie houdt van natuurbeleving. Vind je het zelf belangrijk dat die kennis wordt doorgegeven naar andere leden van de afdeling, dan is deze vacature zeker iets voor jou. Je organiseert cursussen en excursies, en je behoudt het overzicht over de gidsenwerking. De onderwerpen en de frequentie bepaal je zelf, maar we hebben een traditie binnen de vereniging om per seizoen minstens 1 cursus te organiseren. Iets voor jou? Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

 

Aan de slag bij de lokale werkgroepen
 
Je kan ook aan de slag bij onze lokale werkgroepen in enkele deelgemeenten van Gent. Let wel: deze kernen worden uitsluitend gerund door vrijwilligers, die dus enkel bereikbaar zijn na de werkuren.
 
In Sint-Martens-Latem: Bij de kern Deurle - Latem  kan je in grote mate kiezen hoe en wanneer je je wil inzetten. Concreet zoeken ze hulp bij het verder vorm geven van hun diverse gemeentelijke initiatieven, het organiseren van hun ledenactiviteiten, het flyeren en bij de werkdagen in de natuur (Latemse Meersen en Westerplas). Er leven binnen de Latemse kern heel wat mooie ideeën, die ze soms onvoldoende kunnen ontplooien wegens gebrek aan mensen. Ben je enthousiast? Neem dan vrijblijvend contact op via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Pieter en/of Frederik zullen je graag verder helpen en eventueel uitnodigen op de eerstvolgende activiteit of kernvergadering. Zie ook http://natuur.deurlelatem.be
 
In Drongen: De kern Assels is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om de werking te versterken. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Philippe Ampe via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Wie graag helpt bij het natuurbeheer in de Assels kan terecht bij An Fiers via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
In Destelbergen: De kern Damvallei verwelkomt graag extra vrijwilligers voor de organisatie van diverse acties: natuurbeheerdagen, wandelingen, enz. Je kan je aanmelden bij Jean-Luc via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en wordt op de hoogte gebracht wanneer er een activiteit georganiseerd wordt. Wie helpt krijgt uiteraard volledige ondersteuning. 
 
In Gentbrugge: De werkgroep Gentbrugse Meersen zoekt vrijwilligers voor allerlei activiteiten. Dit gaat van barman- of vrouw bij onze fondswervingsactiviteiten voor de aankoop van gronden, over opkuis- en natuurbeheerdagen, tot het gidsen van wandelingen. Vooral zijn we op zoek naar gidsen die wandelingen kunnen begeleiden tijdens de kantooruren. Wil je meewerken? Stuur een mailtje naar bij Marnix Aerssens,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  We brengen je op de hoogte van elke activiteit waar we graag beroep zouden doen op jou. Meer info op www.wgbm.be 

In de wijk rond het Sint-Pietersstation: De werkgroep Sint-Pieters-Buiten verenigt buurtbewoners uit Sint-Pieters-Buiten, de wakkere woonwijk aan de zuidzijde van het Gentse Sint-Pietersstation, gelegen tussen Snepkaai, Ringvaart en Krijgslaan. Ze zetten zich in voor het behoud van een aangename en gastvrije buurt en willen de belangen van de buurtbewoners behartigen, waar ze ook wonen, hoe ze ook stemmen en wie ze ook zijn. Hun activiteiten versterken? Graag! Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
Aan de slag bij de thematische werkgroepen
 

In Gent zijn ook enkele studiewerkgroepen aan de slag waarbij je meer dan welkom bent!

De Vogelwerkgroep Gent + groepeert de vogelkijkers in en rond Gent en Boven-Schelde. Het werkgebied bestaat uit Gent, Lochristi, De Pinte, Merelbeke, Melle en Gavere. Zij nemen je mee op daguitstap en meerdaagse excursies, op zoek naar broedvogels, watervogels, wintervogels en nog veel meer! Alle info via Geert Spanoghe: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

De Gentse plantenwerkgroep onderneem tijdens de lente, zomer en herfst heel wat planteninventarisatietochten in en rond Gent. De resultaten van die tochten delen ze met de stad Gent en de site van Flo.Wer,  zodat de evolutie van de flora in het Gentse en in Vlaanderen nauwgezet gedocumenteerd blijft en een leidraad kan zijn voor het opstellen van beheerplannen. Kriebelt het om al dat inheemse plangoed en die wilde kruiden te leren kennen? Wil je graag met hen mee op stap? Contacteer dan Lut Van Daele via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Ook nachtvlinders worden tijdens de warme zomermaanden regelmatig geïnventariseerd.  Dat gebeurd door de lokale werkgroepen en in de Bourgoyen via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Oproep: trekker voor een Gentse invertebratenwerkgroep! 
Ben jij ook altijd al benieuwd geweest welke kriebelbeestjes er tussen het gras zitten, of welke fraaie nachtvlinder er rond de tuinverlichting fladdert? Dan is een insectenwerkgroep zeker iets voor jou! Je organiseert allerlei activiteiten rond insecten en andere ongewervelden:  excursies, een info-avond, een film of inventarisatietochten,... Alles samen met andere geïnteresseerden die je rond je verzameld. Je zal ervan versteld staan hoeveel geheimen deze prachtige soortengroep nog voor je heeft. Ben jij onze man of vrouw? Geef een seintje aan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
Foto: Bernard Van Elegem

 

 

 

 

 

 

 

 
Juridische info voor vrijwilligers
Het is belangrijk dat vrijwilligers op de hoogte zijn van de doelstellingen en het juridisch statuut van de vereniging, de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, onkostenvergoedingen en geheimhoudingsplicht.


Alle vrijwilligers van Natuurpunt Gent zijn vrijwilligers van Natuurpunt. Al deze informatie is dan ook te vinden op de website van Natuurpunt (www.natuurpunt.be). Om jullie toch wat zoekwerk te besparen, lijsten we hier de 'verplichte informatie' op.  Ook op de site www.vrijwilligersweb.be vind je heel wat interessante informatie over vrijwilligerswerk.

Lees meer...