natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Blikvanger

 

800px-Blauwzwarte houtbij 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Word vrijwilliger

De natuur heeft je nodig!

Heb je er ooit al eens aan gedacht om je interesse in de natuur om te zetten in een engagement? Natuurpunt Gent is steeds op zoek naar vrijwilligers om de vereniging nóg beter te doen draaien, en zo nog meer natuur te vrijwaren. Je wordt omringd door een groot en divers team, en ondersteund door onze professionele ploeg. We zoeken mensen van allerlei slag: bestuursleden, natuurbeheerwerkers, redactieleden, evenementorganisatoren of cafetariamedewerkers.... 

Kan je je vinden in een van de onderstaande profielen? Laat het ons snel weten, we kunnen je hulp goed gebruiken!

 

WIJ ZOEKEN:

plantenbeursEvent vrijwilligers: Onze event vrijwilligers worden opgeroepen om bij grotere activiteiten (fuif, plantenbeurs, quiz, opendeurdagen, …) een handje toe te steken. We zoeken ook steeds enthousiastelingen om het organiserend team te komen versterken (de zogenaamde ‘trekkers’). Interesse? Geef een seintje aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.    

-   Ledenwervers: Elke activiteit is een gelegenheid om de aanwezigen te overtuigen van de waarde van een lidmaatschap bij Natuurpunt. Zo vergroten we de impact van onze vereniging, want hoe meer leden, hoe meer politici geneigd zijn te luisteren en ons te steunen. En we kunnen alle steun gebruiken! Onze ledenwervers lichten op vriendelijke manier onze werking toe. Vaak is er weinig overtuiging nodig, want Natuurpunt is een sterk merk, maar toch blijft het een uitdaging om mensen te vinden met de moed om anderen aan te spreken. Heb jij dit uitzonderlijke talent? Laat je horen aan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

⁃ Organisator van een nieuwe activiteit: Wil je zelf een activiteit organiseren ten voordele van de natuur? Dat kan! Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Bestuurslid: Samen met de andere bestuursleden nadenken over het aansturen van de vereniging en meewerken aan de uitwerking van activiteiten. Het bestuur vergadert maandelijks op de tweede donderdag van de maand in NMC De Bourgoyen. We zoeken dringend een aantal bijkomende schouders voor onze vereniging. Technische kennis is niet vereist, enthousiasme en visie des te meer! Een greep uit mogelijke onderwerpen binnen het bestuur waarvoor ondersteuning nodig is: communicatie (coördinatie van externe en/of interne communicatie), educatie (organisatie van cursussen en opleidingen), studie (coördinatie van de verschillende thematische werkgroepen), verbreding (organisatie van laagdrempelige activiteiten), onze werking in de Bourgoyen, organisatie van activiteiten in de Leievallei, opvolgen van de werking van kern Deurle-Latem en Sint-Pieters-Buiten… Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

beheerVrijwilligers voor natuurbeheer: knotten van bomen, maaien, afval opruimen,… Door degelijk beheer zorgen we in door ons aangekochte gebieden voor echte topnatuur, met een rijke biodiversiteit en grote belevingswaarde. Hieraan meewerken draagt dus bij aan de hoofddoelstelling van Natuurpunt. Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Beheerteam medewerker: mee nadenken over de inrichting van onze natuurgebieden, over de nodige beheers- en onderhoudswerken, organiseren van beheerswerken, samenwerken met onze professionele beheersmedewerkers,... Heb je hier kaas van gegeten, contacteer dan  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Fotografen: Van vele activiteiten maken we een verslag voor in ons tijdschrift en online, maar vaak ontbreken foto's. Als je graag eens een activiteit bijwoont om foto's te nemen, dan ben jij onze man of vrouw! Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Organisator van Natuurpunt vleesverkoop: jaarlijkse verkoopactie van vlees afkomstig van koeien in natuurgebieden, via Vleesakker vzw. Contact onderhouden met Vleesakker, zorgen voor publicatie van de actie in ons tijdschrift, opvolgen van de betalingen. Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

vilda 104074 leie yves adams a5 35084⁃ Project Levende Leie: Via aankopen, overleg en samenwerking werkt Natuurpunt Gent aan de realisatie van een natuurgebied in de Leievallei, van de Bourgoyen-Ossemeersen tot en met de meersen van Ooidonk.

Dat betekent:

1. Ondersteunen van de aankoopverantwoordelijke in het verwerven van terreinen in dit gebied

2. Actief zoeken naar mogelijkheden voor structureel overleg tussen de betrokken actoren (Natuurpunt en de verschillende lokale afdelingen, recreatiesector, horeca, landbouwers, grondeigenaars, stad Gent en betrokken gemeentes en deelgemeentes, provincie Oost-Vlaanderen, Vlaams Gewest). In 2014 realiseerde Natuurpunt Gent een intentieverklaring tussen Natuurpunt Gent, Stad Gent, Stad Deinze, Gemeente Sint-Martens-Latem en Gemeente Nevele met als doelstellingen onder meer het versterken en herstellen van het typische landschap, het ontwikkelen van de riviervallei, het verbinden van natuurelementen in het landschap, het versterken van de eigenheid van de dorpen en de streek, en de uitbouw van het tragewegennetwerk en alternatieven voor autoverkeer.

3. Twee tot drie activiteiten organiseren in het gebied, binnen het kader van dit project

4. Een actieve communicatie voeren rond de Leievallei (in samenwerking met onze communicatieverantwoordelijke)

We zoeken een spreekwoordelijke witte raaf, maar mocht je dit zien zitten, of een deelactiviteit ervan, dan beteket dit een enorme boost voor onze vereniging. Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. voor meer informatie.

Cafetaria-medewerkers: Samen met anderen achter de toog staan en drankjes uitschenken, mensen bedienen, afrekenen, voorraad beheren, opslaglokaal in orde houden,... De cafetaria in NMC De Bourgoyen wordt uitgebaat door verschillende teams op alle dagen van de week en in het weekend. Vooral voor de werkweek worden steeds helpende handen gezocht. De cafetaria is onze grootste bron van inkomsten en van levensbelang voor onze vereniging! Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Snep frontpagina-page-001

- Werkveldverantwoordelijke communicatie: Samen met de professionele medewerker zet je de grote lijnen uit rond alle communicatie-aspecten van de afdeling. Je zetelt in de redactieraad van afdelingstijdsschrift Snep! en je houdt de website en de andere communicatiekanalen in de gaten. Als je proactief bent en veel ideeën hebt, kom je met veel mensen in contact en leer je de vereniging grondig kennen. Een uitdaging voor mensen met kennis van zaken. Interesse? Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

⁃ Website medewerker: Onze website kan dringend een facelift gebruiken, maar moet vooral worden geüpdatet en bijgehouden. Als visitekaartje van onze vereniging is de website van ongelooflijk belang voor het informeren van onze leden en het aantrekken van nieuwe leden of vrijwilligers. Heb je enige kennis van Joomla of zie je het zitten om enkele basisprincipes aan te leren? En ben je verder geëngageerd om de site up to date te houden? Wij zoeken bv heel concreet iemand om artikels uit ons tijdschrift na publicatie telkens op de site te plaatsen. Contacteer  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Organisator van cursussen: jaarlijks komen heel wat mensen af op de natuurgerichte cursussen die wij organiseren. De organisatie van zo'n cursus komt kortweg neer op vastleggen van een lesgever van Natuurpunt en van de data waarop die doorgaat in onze lokalen in de Bourgoyen. Heb jij goede ideeën voor één of meerdere aantal leuke cursussen en zie je het zitten om die te organiseren? Contacteer dan snel Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. !

DSC 3699 Chrysina beyeri Madera Canyon South Arizona USA 26-07-2014 BVanElegem LOWTrekker van de invertebratenwerkgroep: Ben jij ook altijd al benieuwd geweest welke kriebelbeestjes er tussen het gras zitten, of welke fraaie nachtvlinder er rond de tuinverlichting fladdert? Dan is de invertebratenwerkgroep zeker iets voor jou! Je organiseert allerlei activiteiten rond insecten en andere ongewervelden:  excursies, een info-avond, een film of determineersessies,... Alles samen met andere geïnteresseerden die je rond je verzameld. Je zal ervan versteld staan hoeveel geheimen deze prachtige soortengroep nog voor je heeft. Ben jij onze man of vrouw? Geef een seintje aan Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

- Werkveldverantwoordelijke Educatie: Kennis over fauna en flora, biodiversiteit en ecosystemen blijft een essentiële basis voor wie houdt van natuurbeleving. Vind je het zelf belangrijk dat die kennis wordt doorgegeven naar andere leden van de afdeling, dan is deze vacature zeker iets voor jou. Je organiseert cursussen en excursies, en je behoudt het overzicht over de gidsenwerking. De onderwerpen en de frequentie bepaal je zelf, maar we hebben een traditie binnen de vereniging om per seizoen minstens 1 cursus te organiseren. Iets voor jou? Contacteer Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

 

Aan de slag bij de lokale werkgroepen
 
Je kan ook aan de slag bij onze lokale werkgroepen in enkele deelgemeenten van Gent. Let wel: deze kernen worden uitsluitend gerund door vrijwilligers, die dus enkel bereikbaar zijn na de werkuren.
 
In Sint-Martens-Latem: Bij de kern Deurle - Latem  kan je in grote mate kiezen hoe en wanneer je je wil inzetten. Concreet zoeken ze hulp bij het verder vorm geven van hun diverse gemeentelijke initiatieven, het organiseren van hun ledenactiviteiten, het flyeren en bij de werkdagen in de natuur (Latemse Meersen en Westerplas). Er leven binnen de Latemse kern heel wat mooie ideeën, die ze soms onvoldoende kunnen ontplooien wegens gebrek aan mensen. Ben je enthousiast? Neem dan vrijblijvend contact op via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Pieter en/of Frederik zullen je graag verder helpen en eventueel uitnodigen op de eerstvolgende activiteit of kernvergadering. Zie ook http://natuur.deurlelatem.be
 
In Drongen: De kern Assels is op zoek naar een nieuwe vrijwilliger om het secretariaat te runnen. Dat houdt in: de boekhouding onderhouden, subsidies aanvragen, ledenlijsten- en aanwezigheidslijsten bijhouden, vergaderingen runnen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Marijke via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Zij zal je ontvangen en inlopen. Wie liever helpt bij het natuurbeheer in de Assels kan terecht bij An via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  
 
In Destelbergen: De kern Damvallei verwelkomt graag extra vrijwilligers voor de organisatie van diverse acties: natuurbeheerdagen, wandelingen, enz. Je kan je aanmelden bij Jean-Luc via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  en wordt op de hoogte gebracht wanneer er een activiteit georganiseerd wordt. Wie helpt krijgt uiteraard volledige ondersteuning. 
 
In Gentbrugge: De werkgroep Gentbrugse Meersen zoekt vrijwilligers voor allerlei activiteiten. Dit gaat van barman- of vrouw bij onze fondswervingsactiviteiten voor de aankoop van gronden, over opkuis- en natuurbeheerdagen, tot het gidsen van wandelingen. Vooral zijn we op zoek naar gidsen die wandelingen kunnen begeleiden tijdens de kantooruren. Wil je meewerken? Stuur een mailtje naar bij Marnix Aerssens,  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  We brengen je op de hoogte van elke activiteit waar we graag beroep zouden doen op jou. Meer info op www.wgbm.be