natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Blikvanger

 

800px-Blauwzwarte houtbij 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Soort van het jaar 2017

Lieveheersbeestje breed transparant

Elk jaar stellen Natuurpunt Gent en de Stad Gent een plant of dier in de kijker. In 2017 is het de beurt aan het lieveheersbeestje.

Bij jong en oud spreken lieveheersbeestjes enorm tot de verbeelding. Volgens velen zijn het geluksbrengers, en bovendien hebben ze een stevige reputatie als de natuurlijke vijand van bladluizen. Maar ondanks hun populariteit zijn deze kleurrijke kevers toch ondergewaardeerd. Ze worden weinig bestudeerd en staan zelden vermeld in natuurbeheerplannen of beleidsdocumenten. Omdat enkele soorten lieveheersbeestjes bedreigd zijn en omdat er in Gent heel veel soorten voorkomen, plaatsen we deze kevers graag een jaar lang op de voorgrond.

 Een bijzondere keversoort

lieveheersbeestje nieuwe uitsnede 2  DSC3761 136

Net als wilde bijen vertellen lieveheersbeestjes een echt verhaal over ‘biodiversiteit’. Het is een zeer gevarieerde soortengroep die in verschillende biotopen leeft: van bloemrijke ruigten over houtkanten tot struwelen en akkerranden. België telt een honderdtal soorten lieveheersbeestjes, waarvan een zeventigtal soorten in Vlaanderen en ruim 32 soorten in Gent voorkomen. Zo zijn ze zeer talrijk op plaatsen als de UGent-terreinen aan de Sterre of het Citadelpark. Ook in de Bourgoyen-Ossemeersen en de Gentbrugse Meersen leven veel lieveheersbeestjes. Daar zie je dan weer typische soorten van natte en ruige gebieden. Maar in het algemeen vind je in parken, op begraafplaatsen, op (spoorweg)bermen en in allerlei kleine landschapselementen als akkerranden en grachten meestal wel een keur aan lieveheersbeestjes. Twee soorten die op Vlaams niveau bijzondere aandacht vereisen, komen in Gent vrij algemeen voor: het dertienstippelige en het tweestippelige lieveheersbeestje.

Sommige soorten lieveheersbeestjes worden gaandeweg zeldzaam omdat ze afhankelijk zijn van een typische habitat. De talrijkste soorten gedijen in diverse vegetaties en hebben een uitgebreid dieet, maar de meeste soorten zoeken naar voedsel in heel specifieke vegetatielagen, zoals in hoge boomkruinen of karakteristieke struiklagen. Het is dus belangrijk om deze diertjes meer hoogwaardige groene ruimte te bieden, die zo weinig mogelijk versnipperd is. Stadstuinen vormen daarin een essentiële verbindende schakel.

We hopen dat jullie deze keversoort met het hele gezin beter willen leren kennen, en welkom zullen heten in de tuin. Neem een kijkje in onze handige folder, kom naar een van onze activiteiten, neem deel aan onze fotocampagne, help ons de Gentse soorten te inventariseren of ga aan de slag met onze tuintips. Aan jou de keuze!

Lieveheersbeestjes in je tuin? Enkele tips!

tuin 1

-       Gebruik geen pesticiden of insecticiden. Lieveheersbeestjes zijn  natuurlijke vijanden van heel wat insecten, in het bijzonder bladluizen, schildluizen, mijten en andere kleine insecten die zich voeden met plantensappen. Ze zorgen dus voor een natuurlijke bestrijding van bladluizen. Zo kan één lieveheersbeestje in zijn leven tot wel 5000 bladluizen eten.

-          Geef lieveheersbeestjes (en meteen ook verdwaalde bijen en vlinders) een thuis met een insectenhuisje. Hier vind je daarvoor een handleiding. Als lieveheersbeestjes op zoek zijn naar een onderkomen, willen ze graag veel kleine ruimtes bij elkaar. Ze overwinteren en slapen graag in groepen. Insectenhotels met verschillende compartimenten zijn daarom ook geschikt voor lieveheersbeestjes.

-          Lieveheersbeestjes gevonden in je huis in de winter? Dat is een groep in diapauze, een soort winterslaap. Als je ze niet stoort en in de lente het raam openzet, vliegen ze gewoon weer weg. Verstoor ze dus liever niet.

-          Beheer je tuin ecologisch. Smetteloze bloemenborders en gemillimeterde gazons hebben weinig waarde voor insecten. Laat wat dode holle stengels, vruchten, dennenappels en bladeren liggen als overwinteringsplek voor kevers.

-    Zorg voor een bloemenrijke tuin. Lieveheersbeestjes houden van bloeiende ruigten. In de maanden waarin ze talrijk voorkomen – van maart tot september – kun je hun zo’n plekje bieden door bijvoorbeeld korenbloemen te zaaien. Kies voor bloemenmengsels met inheemse soorten die aangepast zijn aan de bodemomstandigheden in je tuin.

-    Ook houtkanten zijn een geliefde biotoop. Kies dus voor een levende houtkant in plaats van een steriel hek om je tuin mee af te schermen. Of leg verschillende houtkanten aan in je tuin, bijvoorbeeld rond composthopen, plantenbakken, enzovoort.

-    Heb aandacht voor waardplanten. Lieveheersbeestjes vind je overvloedig op netels, distels en alle planten en kruiden waar veel bladluizen op verschijnen. Die worden nogal gauw als ‘onkruid’ gewied, maar het loont de moeite om er een plaatsje voor te voorzien. In de moestuin kan Oost-Indische kers tijdelijk veel voedsel bieden aan lieveheersbeestjes. Ook bepaalde struiken als heggenrank, meidoorn of sleedoorn zijn goede waardplanten. Je vindt veel specifieke soorten in bomen als zomereik, linde, wilg en berk, maar ook op naaldbomen als grove den. Kies altijd voor inheemse soorten, want veel bomen worden in de handel geselecteerd op bladluisresistentie. Veel kruiden, planten, struiken en bomen vind je trouwens binnenkort op onze wildeplantenbeurs en in het najaar op onze bomen- en struikenverkoop.

insecten loep  kind kinderen Promo Natuurpunt Waregem  Geert Taelman ASTSTRAAT 5B-8790 WAREGEM BELGIUM D3SGT D160827-N6236Lieveheersbeestje gezien? Leer het herkennen en geef het ons door!

In België zijn alle inheemse lieveheersbeestjes wettelijk beschermd. Ondanks hun populariteit worden ze minder vaak geïnventariseerd dan vlinders en libellen. Daardoor is er weinig bekend over hun verspreiding en ecologie. Wij brengen graag de aanwezigheid van de verschillende soorten in Gent in kaart en vragen daarbij jouw hulp! Alles wat je nodig hebt is een sleepnetje en een kijkpotje. Je kan ook een paraplu of een wit doek tussen de takken van een boom houden en met een stok op de takken van de boom kloppen. Dan vallen alle beestjes van de takken in de paraplu of op het doek.

Klik hier om jouw lieveheersbeestjes op naam te brengen en te registreren bij Natuurpunt.

 

Lieveheersbeestjes centraal op heel wat activiteiten 

In de activiteitenkalender vind je een uitgebreid overzicht van activiteiten in het kader van deze campagne: van de wildeplantenbeurs over de Dag van het Park tot een insectenwandeling met speciale aandacht voor lieveheersbeestjes in de Gentbrugse Meersen en nog veel meer.

Hieronder vind je nog een aantal activiteiten die over een langere periode gepland zijn. 

kopie SaartjeFotocampagne voor de kapoentjes

‘Kapoentjes’ is de soortnaam voor de meestal kleinere, vaak behaarde soorten lieveheersbeestjes. Wij gaan niet alleen deze kevers, maar ook de ‘echte’ kapoentjes inventariseren. Na de kick-off van 26 april openen we op Facebook een campagnepagina voor alle foto’s van kinderen die we verkleed of gegrimeerd als lieveheersbeestje op onze activiteiten spotten. Ook foto’s die ouders zelf insturen, krijgen een plaatsje.

Je zult ons verder geregeld tegenkomen met een camera in de aanslag om beelden te maken voor onze fotowand in de tentoonstellingsruimte van het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen.

Bij deze dus een warme oproep aan kinderen om als lieveheersbeestje naar onze activiteiten te komen, en aan alle alle mama's en papa's om de kinderen daar een handje bij te helpen (en natuurlijk mogen jullie ook gewoon meedoen)! 

Grote bomen- en struikenverkoop

De meeste lieveheersbeestjes vind je in bomen en struikachtige planten. Daarom bieden we jullie tijdens onze jaarlijkse bomen- en struikenverkoop de soorten die bij deze beestjes het populairst zijn. Bestellen kan vanaf september via de Snep! en onze website. 28 oktober wordt de afhaaldag. Noteer die datum alvast in jullie agenda!

Verjaardagsfeestjes met lieveheersbeestjes als thema – vanaf september te boeken

Elk kind droomt van een geslaagd verjaardagsfeestje. Vanaf september bieden we de mogelijkheid om een verjaardagsfeestje te boeken voor vijf- en zesjarigen rond het thema lieveheersbeestjes. Wij stippelen voor jou een mooi programma uit. Meer info volgt binnenkort.