natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Nieuws
Mei 2011 : Opnieuw spectaculair landschapsherstel in Latemse meersen

In het kader van het Natuurinrichtingsproject Latemse meersen werd enige jaren terug midden in de Latemse meersen met het voorkooprechtinstrument een landbouwloods, akker en betonbaan aangekocht. De akker werd omgevormd tot grasland, en de loods en betonbaan werden in het eerste projectuitvoeringsplan afgebroken. De serres en aanbehoren werden in beheer gehouden door de oorspronkelijke eigenaar. Helaas werden de gronden niet meer onderhouden en groeide de site al snel uit tot een plattelandskanker. Het Agentschap voor Natuur en Bos hebben heeft in samenwerking met de gemeente Sint-Martens-Latem nu een tandje bijgestoken en de overeenkomst met de private eigenaar opgezegd en via aanbesteding de site laten saneren door een lokale aannemer.

act latem-11-05-28-foto1-1act latem-11-05-28-foto2-1act latem-11-05-28-foto3-1

Lees meer...
 
Gemeente - Scouts – NVHooglatem en Natuurpunt slaan handen in elkaar bij aanleg trage weg

Aansluitend bij de Westerplas is een speelterrein voor de Latemse scouts aangeduid op de gronden vanact latem-11-04-15-foto2-1de NV Hooglatem. De terreinen liggen er verwaarloosd bij en de Latemse scouts vroeg Natuurpunt om dit speelterrein te beheren met de Herdwickschapen. De gemeente ondersteunde dit initiatief door een nieuwe afrastering te plaatsen en meteen een oude afgesloten buurtweg in ere te herstellen. Vanaf de Westerplas zullen de wandelaars nu rechtstreeks naar de Schoutput kunnen wandelen. 

 

 

Lees meer...
 
Nederlandse ooievaar brengt buurt samen in Zevencotestraat

Op 15 april landt een ooievaar in de Rosdambeekvallei en gaat er op zoek naar kikkers en ander lekkers. Het dier blijft overnachten op een bouwperceel in de Zevencotestraat en de buurtbewoners contacteren Natuurpunt. Onder goedkeurend oog van de samengestroomde buurtbewoners lezen we de metalen ringnummer af van deze opvallend tamme vogel. Het blijkt dan ook een projectvogel te zijn uit een Ooievaarsdorp van het Drents Landschap. Deze werd in 1985! Als kuiken in het nest geringd. Dit 25 jaar en 8maanden oude vrouwtje keert jaarlijks trouw terug naar haar nestplaats in het ooievaarsdorp. Meer interesse naar dit project? Surf dan naar: www.delokkerij.nl

act latem-11-04-15-foto3-1act latem-11-04-15-foto4-1act latem-11-04-15-foto5-1

 
Eerste ramlam geboren

Op 19 maart 2011 werd een beetje onverwacht vroeg het eerste ramlam geboren in de Westerplas. Ondertussen werd het lam samen met de andere drachtige ooien naar het Domein Gevaert Minne gebracht. Daar kunnen de ooien rustig werpen. Ondertussen zijn de eerste broedvogels in de Westerplas toegekomen.

act latem-11-03-25-foto2-1act latem-11-03-25-foto3-1act latem-11-03-25-foto4

Lees meer...
 
Latems actueel augustus 2010: Echt duizendguldenkruid, een fraai plantje!

Echt duizendguldenkruid

In vorige actueeltjes focusten we op de bijzonder mooi bloeiende hooilanden, de brede orchissen en de akkerdistels. Ook in dit actueeltje kunnen we de vondst melden van een zeldzaam plantje, het echt duizendguldenkruid maar ook op een soort die wel wat problemen kan veroorzaken, het jacobskruiskruid.

Beide planten profiteren van hetzelfde biotoop. Vergraven zandgronden met heel wat open plekken. De dijken van de Westerplas bieden uiteraard dergelijke groeiplaatsen. Door de droge zomers van 2009 en 2010, de afwezigheid van actieve bemesting en de begrazing door schapen is de grasmat alles behalve gesloten. Het echt duizendguldenkruid, een zeldzaamheid in Vlaanderen vond hier een geschikte groeiplaats.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 17