natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Mei 2011 : Opnieuw spectaculair landschapsherstel in Latemse meersen

In het kader van het Natuurinrichtingsproject Latemse meersen werd enige jaren terug midden in de Latemse meersen met het voorkooprechtinstrument een landbouwloods, akker en betonbaan aangekocht. De akker werd omgevormd tot grasland, en de loods en betonbaan werden in het eerste projectuitvoeringsplan afgebroken. De serres en aanbehoren werden in beheer gehouden door de oorspronkelijke eigenaar. Helaas werden de gronden niet meer onderhouden en groeide de site al snel uit tot een plattelandskanker. Het Agentschap voor Natuur en Bos hebben heeft in samenwerking met de gemeente Sint-Martens-Latem nu een tandje bijgestoken en de overeenkomst met de private eigenaar opgezegd en via aanbesteding de site laten saneren door een lokale aannemer.

act latem-11-05-28-foto1-1act latem-11-05-28-foto2-1act latem-11-05-28-foto3-1

Natuurpunt zal er binnenkort de afsluitingen aanbrengen in functie van het begrazingsbeheer. Aangezien intussen heel wat aansluitende akkers zijn verworven creëren we hier één van de grootste hooi- en graaslandblokken in de Latemse meersen. We zullen er ook een nieuwe recreatieve ontsluiting voorzien. Een wandelpad zal binnen de afrastering dwars door de betrokken velden lopen.

Proficiat en dank aan alle betrokkenen voor de prima samenwerking. Ondertussen heeft het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem ook beslist om haar schouders te zetten onder het derde projectuitvoeringsplan van het natuurinrichtingsproject dat door de Vlaamse Landmaatschappij in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos zal uitgevoerd worden. Deze derde fase moet een oplossing geven voor de dramatische waterkwaliteit in het natuurgebied en ons een zuivere Meersbeek brengen. Nu is het uitkijken naar een spoedige uitvoering. Natuurpunt heeft dankzij de steun van de Vlaamse overheid en de gemeente Sint-Martens-Latem overigens ook een naaldhoutaanplant aangekocht in de Baarle Frankrijkstraat. Samen met eerder verworven percelen kan hierdoor in 2012 een nieuwe wandelverbinding aangelegd worden tussen de Kwakstraat-Berkenbosdreef en de Baarle Frankrijkstraat.