natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Begin juni 2010: geniet van de kleurenpracht in de Latemse meersen

Brede orchis

De hooilanden in de Kwakstraat staan er dit voorjaar enorm mooi bij. Niet elk jaar bloeien de koekoeksbloemen en ratelaars zo uitbundig als nu. Een ideaal moment dus voor een wandelingin de Latemse meersen. In 2007 ontdekten we in de hooilanden in de Kwakstraat een nieuw pareltje, de brede orchis. Een mooie orchideeënsoort uit vochtige bloemenrijke natuurgraslanden. Een bekroning van jarenlang natuurbeheer. Ondertussen blijkt dat deze orchidee een blijver is. In andere reservaten blijkt de orchidee zich fel uit te breiden eens de soort opduikt. Dat is niet het geval in de Latemse meersen. Het aantal planten is wel licht toegenomen zonder talrijk te worden of zich te verspreiden naar de buurhooilanden. Het plantje komt nu wel verspreid in het perceel voor daar waar ze in 2007 in twee groepjes

stonden. De plantjes blijven ook vrij klein. Dit wijst erop dat de groeiomstandigheden in het perceel niet optimaal zijn voor deze soort maar dus wellicht voldoende goed voor een blijvende populatie.

In de Kwakstraat kan je ook opnieuw reeën waarnemen. Deze soort dook in 2005 op in het reservaat. Hoewel ze minstens twee maal jongen kregen liep het uiteindelijk toch fout en de dieren verdwenen in 2009. Dit voorjaar doken er op even mysterieuze wijze opnieuw minstens drie reeën op. Kort nadien werd het bokje doodgereden ter hoogte van het naaldhoutbosje in de Baarle Frankrijkstraat. De twee andere nieuwkomers stellen het goed en de aandachtige wandelaar kan ze vooral ’s avonds en ’s ochtends waarnemen in de hooilanden.