natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Begin juni 2010: (Nieuwe) broedvogels van de Westerplas

alt 50 deelnemers ontdekken paapje op westerplasdag" >Het was dit voorjaar opnieuw een komen en gaan van een lange lijst bijzondere trekvogels aan de Westerplas. Poelruiter, temmincks en kleine strandloper, groenpoot- en zwarte ruiter, tureluurs, witgatjes, zomertalingen, visarend, een groep pleisterende beflijsters en ga zo maar door. Op de laatste activiteit van de Latemse kern van Natuurpunt konden de deelnemers overigens nog een nieuwe soort voor de Westerplas optekenen, het paapje een steeds zeldzamer wordend zangvogeltje. Op www.waarnemingen.be kan je terecht voor een overzicht.

Nu de bosrietzangers aangekomen zijn loopt de voorjaarstrek naar zijn einde. Het ziet er naar uit dat we vijf broedparen zullen hebben en hiermee is de soort opnieuw in opmars. Voor de aanleg van de Westerplas verdween deze trekvogel immers als broedvogel uit dit deel van Hooglatem. Intensiever landgebruik drong een lokale sterke populatie steeds verder terug tot ze verdween. In 2009 konden we voor het eerst opnieuw een broedpaar noteren en het gaat hen dus blijkbaar voor de wind. Ze broeden langs het noordelijkste deel van het wandelpad en zijn dus voor iedereen goed te horen en met wat geduld ook te zien. Ook de rietgors is een nieuwe broedvogel in de Westerplas waarbij de eerste jongen begin juni uitvlogen. Ook deze soort staat onder druk in het Gentse. Vorig jaar konden we vrij vroeg in het seizoen een familiegroepje ontmoeten en ook in de winter noteren we een groter wordende slaapplaats. Vanaf 2010 is de rietgors dus ook een broedvogel en mogelijk voegen we daar ook de grasmus aan toe. Een mannetje zat enkele weken te zingen. De kleine plevier is ook opnieuw met twee broedkoppels aanwezig en hopelijk vinden we binnenkort nest en jongen. Van een pleisterend koppel krakeenden en kuifeenden vinden we sinds deze week enkel nog de mannetjes dus de hoop groeit dat we deze soorten ook als nieuwe broedvogels van de Westerplas mogen ontmoeten. De gele kwikstaart zit intussen ook te broeden en meer gewone soorten als wilde eend, waterhoen, meerkoet en kievit paraderen nu met hun jongen. Van de kluut geen enkel spoor dit jaar, straffer zelf er werd geen enkele vogel waargenomen tijdens de trekperiode. De bergeend (broedvogel in 2008 maar niet in 2009) is wel opnieuw aanwezig met drie jongen. De soort broedde wel op een andere plek. ’s Ochtends zagen we het koppel met drie jongen vanuit Latem de Kortrijkse steenweg oversteken om enkele uren nadien in de Westerplas op te duiken. Straf! Momenteel vinden we nog een twaalftal koppels in de Westerplas maar we verwachten dat die in de loop van juni zullen vertrekken. Vorig jaar werd een vogel die in de Gentse kanaalzone werd geringd en in het voorjaar lange tijd in de Westerplas verbleef uiteindelijk in de zomer broedend terug gevonden in het zuiden van Spanje. Nog straffer! Om dit bizar migratiegedrag beter in kaart te brengen werden enkele Gentse vogels uitgerust met een satellietzender met GPS. Op de foto een vogel die in Gentbrugse meersen opdook.Bergeend met satellietzender

Het succes van de Westerplas toont aan dat we met ons Herdwickproject de goede weg hebben gekozen om de natuurwaarden in de Westerplas te maximaliseren. De schapen staan nu op de bufferstrook in de Nazarethbeek om de grondbroeders van de Westerplas alle rust te gunnen. Je kan ze bezichtigen vanop het speelterrein in Tussen Beken of op het foto-album op de schapenprojectpagina van deze website. In de loop van juli komen de schapen terug naar de Westerplas. Momenteel is er nog een wachtlijst om peter of meter te worden van één van onze schapen. Heb je toch interesse dan kan je mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Wie minder geduld heeft kan uiteraard het project gewoon sponsoren en zo een handje helpen om dit natuurproject financieel haalbaar te houden. Info vind je op de schapenpagina. (Schapenproject).

Wie liever ook lijf en leden inzet om de natuur in Latem vooruit te helpen is zeker welkom op onze supergezellige werkdag op 27 juni in de Kwakstraat vanaf 10 uur. Wens je nadien aan te schuiven voor de gratis bbq neem dan contact op met Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .