natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Eind januari 2010: Herdwickproject in stroomversnelling dankzij sponsors!

Via de website en Snep! kondigden we ons schapenproject aan (http://www.natuurpuntgent.be/projecten/schapenproject) waarmee we natuurgebieden in Latem, Gent en Merelbeke beter willen beheren. Er werd massaal gereageerd en in korte tijd hadden al onze schapen een peter of meter gevonden. Intussen is er al een wachtlijst aangelegd dus de lammetjes die in april-mei zullen geboren worden kunnen al op hun beide oren slapen.

Drachtige herdwickooien recht uit de Lake

Dankzij de steun van onze sponsors hebben we het herdwickproject in een stroomversnelling kunnen brengen. Begin januari importeerden we zes ooien uit het Lakedistrict die gedekt werden door ter plaatse geselecteerde rammen. Op die manier hebben we een brede genetische basis om het project verder te zetten.

 Eind januari werden een aantal rammen van de Westerplas naar de Muynckhammen in de Assels worden gebracht. Meteen een nieuwe stap in het Gentse natuurbeheer. Dit natuurcompensatiegebied aan de samenloop van de Leie en de Ringvaart is eigendom van Waterwegen en Zeekanaal en werd in beheer gegeven van Natuurpunt Gent. Het werd in het najaar voor het eerst gemaaid door de terreinploeg van Natuurpunt en zal nu nog eens door onze schapen goed kort worden gegraasd. Ideaal om de kleine plevieren en kieviten een perfect broedbiotoop te bieden. Want extra natuur door en voor onze leden is uiteraard het doel van dit project.

Herdwicks op Muynckhammen

En dat blijkt goed te lukken. Op de Westerplas is het opnieuw een leuk vogelfestival. Na het record aantal wintertalingen in december noteerden we in januari een record aantal pijlstaarten (twee van onze mooiste overwinterende eendensoorten) en met de koereiger voegden we zelfs een nieuwe vogelsoort voor Sint-Martens-Latem aan ons lijstje toe. Dit is een kleine witte reiger die haar areaal noordelijk aan het uitbreiden is. In deze vrieskou toch een knipoog naar de klimaatsverandering?