natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel eind november 2009: Slaapplek in de Latemse natuur

Slaapplaats rietgors westerplasOok tijdens de najaarsavonden valt er van alles te beleven in de Latemse natuur. Eén van mijn favoriete avondtaferelen is het invallen van rietgorzen op hun slaapplaats. Zowel het rietveld van Deurle (Pontweg) als dat van Latem (Baarle Frankrijkstraat) zijn sinds jaar en dag gekende plekken. Een uurtje voor duister “vallen” de rietgorzen hoog uit de lucht de rietvelden binnen. Ook de Westerplasbezoekers kunnen nu genieten van een kleine slaapplaats van rietgorzen. In de noordelijkste hoek vind je hen ’s avonds tussen de lisdoddes. De eerste familiegroep kwam toe in juli, wellicht een broedpaar uit de omgeving met haar jongen.

Vlaanderen kent nog 2 à 3000 broedkoppels hoewel de trend duidelijk dalend is, ook in onze regio. In de winter wordt de populatie aangevuld met noordelijke vogels. In het archief kon je reeds lezen dat we speciale onkruidstroken aanlegden. Ook in de Latemse meersen langsheen het wandelpad dat de Baarle Frankrijkstraat met de Brakelmeersstraat verbindt hebben we zo’n strook aangelegd op een recent aangekocht perceel. Zo’n 25 rietgorzen doen er zich dagelijks te goed aan de onkruidzaden. Een geslaagd initiatief dus dat we verder moeten uitbreiden.

In de volgende Snep! kan je lezen hoe de gemeente in het wandelbos te Deurle slaapplekken creëerde voor vleermuizen door het bos met respect voor dode bomen te beheren. Mooi!

Ondertussen werd in de Westerplas ook een schuilhok gebouwd voor de Herdwickschapen. We hebben wat getwijfeld gezien deze dieren gehard zijn voor het buitenleven. Omdat we het schapenproject zo professioneel mogelijk aanpakken hebben we dit landschappelijk goed geïntegreerde stalletje toch gebouwd. Hierdoor kunnen we het winterhooi beter drooghouden. Ook bij de verzorging van de schapen zal deze droge plek ons goed van pas komen.

Slaapplek Gevaert-Minne

De sociale werkplaats Natuur en Landschap heeft met steun van het gemeentebestuur een nieuwe afsluiting geplaatst in het domein Gevaert-Minne. Ook daar beschikken de Herdwicks over een geschikte slaapplek. Misschien wel het uitgelezen moment voor een bezoekje want de schildpad van Fabre staat ook op het domein.

Je kan nu zelf ook partner worden in ons schapenproject. Surf naar de herdwickpagina.