natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel eind september: Maaien – grazen – graaien - zeisen

Obra in WesterplasWe hebben geprofiteerd van de droogte om eind september nog een aantal beheerswerken uit te voeren. En deze hadden een sociaal tintje. In de Westerplas hebben we grote delen gemaaid met de maaibalk die Rajo ons eerder dit jaar schonk. Dit werk werd uitgevoerd door een gedetineerde in het kader van een alternatief strafuitvoeringsprogramma. De betrokkene had eerder reeds de Muynckhammen, een natuurcompensatiegebied ter hoogte van de Leie en de ringvaart, afgespannen met een schapenraster zodat we deze nieuwe natuurparel vanaf volgend jaar ook kunnen inzetten in het begrazingsproject.

Op die manier behouden we een ideaal broedgebied voor o.m. kleine plevier en kievit. Het maaisel uit de Westerplas werd afgevoerd door het dagcentrum Obra. Dit centrum begeleidt mensen met een mentale handicap en heel regelmatig helpen ze ons bij het natuurbeheer in de reservaten van ons werkingsgebied. Prachtig toch!

Ondertussen hebben we de schapen met behulp van onze veearts verzorgd en ingedeeld in wintergroepen. De ooilammeren werden naar het domein Gevaert-Minne gebracht. Het gemeentebestuur van Sint-Martens-Latem heeft een weide aan het gemeentelijk museum ter beschikking gesteld en hierdoor krijgt het domein van de voormalige “commune” opnieuw een rol in het natuurbeheer. In de jaren ’80, toen het natuurbeheer in de Latemse meersen opstartte werden we in het intussen verdwenen restaurant van de commune na een deugddoende werkdag in de Latemse meersen steeds vergast op een gratis gezonde maaltijd. Er hangt dus een beetje nostalgie aan het feit dat we hier terug actief zijn.

Karpers wegvissen uit de MeersbeekDe rammen zullen deze winter net als vorig jaar de Westerplas begrazen. Onze topram Freddy is samen met de kweekooien naar Merelbeke gebracht en zal in vervanging van Aaron op zijn beurt helpen voor de uitbreiding van de Herdwickgroep. Om de verschillende geselecteerde natuurgebieden (Westerplas – bufferstrook Nazarethbeek – Gevaert Minne – Muynckhammen - Merelbeke) optimaal te begrazen moet onze groep immers uitbreiden van 19 naar een 50-tal dieren. Deze zones komen niet in aanmerking voor begrazing met koeien waar dat in een groot deel van onze natuurgebieden wel het geval is. Dan geven we de voorkeur aan samenwerking met lokale landbouwers. Meer Herdwickfoto’s vind je hier: http://picasaweb.google.com/emboto1/Herdwicks#

Doordat de Meersbeek zo goed als droog stond zijn we tussengekomen om de bedreigde vispopulatie te redden. 25 van de 34 karpers werden op het nippertje uit de modder gegraaid en naar veiliger oorden gebracht.

Uit de oude doos: maaien in de meersenVorige week werd opnieuw een zeiscursus georganiseerd in de Latemse meersen. Ook hier hangt een vleugje nostalgie aan. Gedurende meer dan 15 jaar hebben we de Latemse meersen immers beheerd met pure man- en vrouwkracht en gingen we de toen nog heel ruige vegetatie te lijf met de zeis. Schitterende tijden waren dat. Op 24 oktober krijg je ook nog de kans om de edele kunst van het maaien met de zeis onder de knie te krijgen.

Noteer alvast 10 oktober want dan kan ook jij ons helpen bij het natuurbeheer tijdens de beheerswerkdag in de Latemse meersen en de Westerplas. Afspraak vanaf 10 uur aan het cultureel centrum in de Kwakstraat.Maaicursus Latemse Meersen anno 2009