natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel mei 2009: Lentewerkzaamheden en Franse wintertalingen

Het rasterDeze week zijn we gestart met lentewerkzaamheden in de Latemse meersen. Dankzij de steun van de gemeente Sint-Martens-Latem vonden we voldoende financiering om ons rasterplan vorm te geven. Op verschillende plaatsen in de Latemse meersen worden oude verwaarloosde afsluitingen vervangen. Plastic paaltjes en oude prikkeldraad worden verwijderd en een nieuw kwaliteitsvol raster komt in de plaats. We gebruiken palen van de wilde kastanje omdat die zonder schadelijke beschermingsproducten toch een vrij lange levensduur garanderen.

Op die manier kunnen we het natuurbeheer op diverse percelen optimaliseren. I.s.m. landbouwers worden de betrokken percelen in juni-juli gemaaid waarna koeien worden ingezet voor de nabegrazing. De graslanden gaan vervolgens kort gegraasd de winter in. Net dat leidt tot gevarieerde bloemen- en soortenrijke hooilanden. Dank aan de sociale werkplaats natuur en landschap voor het puike en professioneel uitgevoerde werk.

Tijdens de werkzaamheden deden we wel een ietwat lugubere ontdekking. Een van onze reegeiten lag dood onder een rozenstruik. Goed verborgen maar de penetrante geur bracht ons op het spoor. Nadat er vorig jaar geen jongen opgroeiden zijn we benieuwd of de reepopulatie ondanks deze nieuwe tegenslag toch nog stand zal houden in Sint-Martens-Latem.

Franse wintertaling

Een boeiende ontdekking deden we in de Westerplas. In Frankrijk worden eenden gevangen en voorzien van een markering op de snavel. Deze codes zijn af te lezen met een telescoop en op die manier kunnen de migratieroutes van de vogels vrij goed gevolgd worden. In de Westerplas ontdekten we zo’n gecodeerde wintertaling. De vrouwelijke vogel werd in de winter van 2006-2007 als volwassen vogel Lac Puydarrieux gevangen en gemerkt. Dit meer bevindt zich aan de Franse Pyreneeën en is in de trekperiode een spectaculaire overnachtingsplaats voor een duizendtal kraanvogels. De wintertaling die we in de Westerplas ontdekten verblijft elke winter trouw op dit Frans meer maar de onderzoekers hebben dus moeten wachten tot 2009 om iets meer van haar trekgedrag te weten te komen. Op 27 maart werd ze voor het laatst in Puydarrieux gespot waarna ze op 23 april in onze Westerplas opdook om er enkele dagen op krachten te komen voor ze haar trek naar noordelijker broedgebieden voortzette. We konden jammer genoeg enkel een vrij wazige foto maken.

De voorjaarstrek is nu zowat naar zijn einde aan het lopen. Deze week arriveerden de eerste bosrietzangers uit zuidelijk Afrika. Het zijn de laatste broedvogels die in Latem toekomen. Het ideale moment voor een wandeling dus want de vogels zijn tot midden juni bijzonder vocaal. Een korte wandeling van aan de kerk, over het wandelpad naar de Kerkstraat om dan via de vlasblekerij terug te keren moet al snel een 8-tal zingende vogels opleveren. Hier kan je mijn favoriete meersensoort beluisteren: http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=vogels&menuentry=soorten&id=335&tab=multimedia