natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel eind maart: Herdwickschapen op vakantie in de woonwijk

SchapenpedicureWie dit weekend op bezoek ging in de Westerplas heeft wellicht opgemerkt dat de Herdwickschapen verdwenen zijn. Zaterdagmorgen hebben we ze weggevangen. Nu ja gevangen, gedwee als makke lammetjes volgden ze Peter naar de klaarstaande trailer (http://www.youtube.com/watch?v=_SQBwvWlLjU). Daar heeft de veearts de schapen ingeënt tegen de blauwtongziekte, ontwormd en beschermd tegen mogelijke schurft (http://www.youtube.com/watch?v=-haJsgS1CpE&feature=channel ).

 

Nadien hebben we de schapen geschoren (http://www.youtube.com/watch?v=H-LQGpdHh-k&feature=channel ) en werden hun hoefjes bijgeknipt (http://www.youtube.com/watch?v=UE78Q2EJ4fg&feature=related ). Op die manier kunnen de schapen gezond en wel de zomer tegemoet. De schapen werden van de Westerplas gehaald om de broedvogels absolute rust te verschaffen. De eerste broedvogels zijn intussen aangekomen. Niet minder dan 4 koppels bergeend lijken hier hun nest te willen maken. De kleine plevieren zijn ook al toegekomen na hun wintervakantie in het zuiden en we hopen dat ze dit jaar voor het eerst gaan broeden. Ook de kluut is nu een tiental dagen aanwezig in de plas, helaas nog zonder partner. We duimen dat de komende dagen een schoon lief voor hem komt neergestreken.

Kaal maar tevreden in HooglatemOndertussen worden de Wersterplasschapen ingezet in het onderhoud van de bufferstrook langs de beken in Hooglatem. Wie de schaapjes wil bezoeken zal ze aantreffen aan het speelpleintje in Tussen Beken net over de beek. In de loop van de zomer keren ze terug naar de Westerplas.

Samen met het gemeentebestuur en het wijkcomité van Hooglatem en de welpen van de Latemse scouts beplantte Natuurpunt één van de nieuwe bufferstroken in de woonwijk. Hiervoor werden inheemse struiksoorten gebruikt zoals meidoorn, gelderse roos en europese vogelkers. Op die manier krijgt de natuur een schitterende verbinding tussen het toekomstige Parkbos en de nieuwe Westerplas. Door het slechte weer was de opkomst eerder beperkt te noemen hoewel alle vooraf geboorde plantgaten netjes opgevuld raakten. Ook drie schepenen waren van de partij.

Schepen Sabine

 

De boompjes voor volgende week staan klaar. Nu jij nog!Wie zin heeft om Latem groener te maken en ook een boompje te planten kan nu zaterdag 4 april vanaf 14 uur terecht in de Latemse meersen. Dan planten we in ons natuurreservaat een schitterende houtkant aan. Op het einde van de Meersstraat aan de Vlasblekerij ga je naar links en je volgt het aarden zandwegje. Een 400-tal meter verder vind je ons aan de rechterkant. Als je een spade hebt dan mag je die meebrengen.