natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel half maart : afscheid van de winter

BaardvleermuisNu de eerste steltlopers terug in de Westerplas toekomen en de eerste voorjaarsbloemen ontluiken wordt het hoog tijd om afscheid te nemen van de winter. Een beetje te laat denkt u in deze lenteweek? Toch niet helemaal. Bij een controle van de Latemse ijskelders bleken een aantal van onze zoogdieren nog steeds in winterslaap te zijn. In één ijskelder vonden we zeven vleermuizen, in een andere meer vervallen kelder eentje. Er werden vier baarvleermuizen en vier franjestaarten gedetermineerd.

 IJskelders werden in het verleden gebruikt als frigo. Door ijs in een ondergrondse koepel te brengen konden rijkere burgers en kasteelheren allerlei voedingswaren makkelijk de winter doorbrengen. In sommige steden verspreid in Europa had men grote stadsijskelders. De ijskelders in Latem zijn particulier bezit. Hoewel ze in onbruik raakten bieden ijskelders het ideale micro-klimaat voor overwinterende vleermuizen. Het is er relatief vochtig maar de harde vrieskou blijft buiten. De best beheerde ijskelder bevat zeven exemplaren wat volgens specialisten best een hoog aantal is. De dieren kruipen er graag weg in spleten en wat opvallend is bij de Franjestaart is dat mannetjes dichter bij de (koudere) uitgang hangen dan de vrouwtjes. De tweede ijskelder die slechts één vleermuis herbergde zou mits enkele eenvoudige verbeteringswerken extra vleermuistroeven kunnen krijgen.

Ingang ijskelder 1

De 3,5 tot 8 gram wegende baardvleermuis zal in de loop van maart haar winterverblijf verlaten en kleine zomerkolonies vormen op één of andere kerkzolder of in een holle boom. Ook de even kleine franjestaart gaat dan op zoek naar een geschikte zomerkolonie. Of liever gezegd cluster van zomerverblijfplaatsen want van deze soort is het geweten dat ze tijdens de zomerperiode vaak twee maal per week verhuizen.

Andere zoogdieren hebben wel hun winterslaap beëindigd. Zo zijn de eekhoorns op de hoek van de Kwakstraat in de naaldbomen op het einde van het wandelpad bijzonder actief. De aandachtige wandelaar zal gezien hebben dat we de beuken wat hebben uitgedund. Zo kunnen de overblijvende bomen mooiere kronen vormen die dan weer haal wat beukennootjes kunnen dragen. De eekhoorns zullen ons dankbaar zijn.

Zelf meewerken aan fraaiere natuur in Sint-Martens-Latem? Dat kan via deelname aan de activiteiten die je in het onderstaande actueeltje leest.