natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel Latemse meersen januari 2009: Uilen rusten en roesten

Roestplek van 11 ransuilen tijdens de winter van 2008 - 2009Deze winter bracht ons een schitterend natuurfenomeen in de Latemse meersen. Op het einde van de Baarle Frankrijkstraat werd in een tuin een roestplaats van ransuilen ontdekt. Maar liefst elf ransuilen werden er geteld. Het is bekend dat deze uilen in de winter elkaars gezelschap opzoeken om de winterdagen samen rustend door te brengen. Van daaruit trekken ze ’s nachts de Leievallei in op zoek naar prooien, voornamelijk muizen maar ook vogels en andere prooien zoals vleermuizen en mollen worden wel eens gevangen. In de Bourgoyen is zo’n bekende roestplek, want zo heet men dergelijke verzamelplaatsen, in de knotwilgen. Maar dit jaar kozen de ransuilen voor een plekje langs de Leie in de Latemse meersen.

 

En elf exemplaren is een behoorlijk indrukwekkende groep. Waar de uilen vandaan komen weten we niet. In de winter vinden we zowel plaatselijke vogels als wintergasten uit noordelijker streken. De roestplaats, want, ligt in het vaste broedterritorium van onze lokale ransuil. Deze vogel vind je in de maanden mei –juni heel vaak al een half uurtje voor de schemer jagend in de weiden langs het zijstraatje links op het einde van de Baarle Frankrijkstraat. Het is nu ook een goede plek om de uilen te zien. De uilen verlaten de roestplek in de schemering (rond zes uur p.m.). Ze komen dan wel eens op de telefoonkabel zitten die over de Baarle Frankrijkstraat loopt even voor het zijstraatje.