natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Opnieuw schaatsplezier in de Westerplas - geniet van dit winterse bericht, al is het schaatsen sedert de dooi niet meer van toepassing

10-01-2009

Laat je niet verleiden door onze hotline want ze staat wel degelijk onder spanning - afblijven dus!Ingevolge een beslissing van de burgemeester van Sint-Martens-Latem werd het schaatsen in de Westerplas afgelopen week om veiligheidsredenen verboden. Nu heeft het echter weer lang genoeg gevroren en is het weer toegelaten om te gaan schaatsen, sleeën en slieren op de plas. En het is superplezant!

De Latemse kern van Natuurpunt heeft de afgelopen tijd in samenwerking met de gemeentediensten de Westerplas schaatsklaar gemaakt. Doordat de vrieskou blijft aanhouden en de meeste Westerplasvogels vertrokken zijn naar de Leie en de Schelde is het even opnieuw aan de wijkbewoners om te genieten van ijs- en glijpret (http://nl.youtube.com/watch?v=oSOJgvognxE&feature=channel_page ).

Omdat het sinds enkele weken al heel droog is, stond er helaas weinig water in de plas. Hierdoor is schaatsen wel beperkt tot de poelen en sloten die in het gebied werden aangelegd. Voorzichtigheid blijft geboden, dus gelieve de afsluiting te respecteren.

We hebben ook de herdwickschapen afgezonderd met elektrische netten (niet aanraken). Vele wandelaars vroegen ons reeds of de herdwicks het niet te koud hebben. Dit harde oerras is veel slechtere weersomstandigheden gewoon in zijn gebied van herkomst. De schapen zijn behoorlijk tam en als ze aan de draad staan moet je je hand maar eens tussen de wol steken en dan zal je wel merken dat deze beestjes het zelfs in deze weersomstandigheden nog comfortabel warm hebben. Hoewel ze er nog relatief weinig interesse in hebben (er is nog voldoende natuurlijk voedsel in de plas te vinden) voederen we de dieren bij met hooi en krachtvoer.

Schapen lusten ijsjes

We zorgen ook voor wakken in het ijs zodat ze permanent drinkwater hebben. Maar de beestjes prefereren hun natuurlijk gedrag. Ze zoeken gewoon plekjes met gecrusht ijs en eten en likken dit op (We hebben dit ook gefilmd: http://nl.youtube.com/watch?v=LJry-HfSb4Y).

Wellicht is zo’n ijsje heel wat lekkerder dan het regenwater dat ze normaal gezien drinken. Deze dieren genieten dus van dit winterweer en Natuurpunt kern Latem wenst de vele bezoekers van de Westerplas hetzelfde ijsplezier toe tijdens deze winterprik.