natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Met alle Irakezen en zeker met de deze!

Japanse duizendknoop bestrijdenOnze herfstwerkdag in de Latemse meersen had wel een bijzonder kantje. De Iraakse Humanitaire Vereniging had aangeboden om met enkele van hun leden te komen helpen. Deze organisatie van Iraakse migranten in ons land tracht onder meer in het kader van de integratie mee te helpen aan sociale doelen. Lokale vrijwilligers van Natuurpunt helpen bij het beheer van hun natuurreservaat vinden ze zo’n goed doel. En we hadden het kunnen weten, het werd een explosief dagje natuurbeheer.

 

Op een halve dag was het werk van een hele dag reeds achter de rug. Samen met onze nieuwe Iraakse vrienden maaiden we het wandelpad aan de Kwakstraat, verwijderden de invasieve Japanse duizendknoop (we moeten niet overdrijven met die integratie) en werd het najaarshooi binnen gerold. Voor het eerst in onze beheersgeschiedenis werd het najaarshooi gedroogd, geperst en in plastic ingepakt. Op die manier hebben we perfect wintervoedsel voor de schapen in de Westerplas.

Nieuwe infoborden aan de Westerplas

’s Middags konden we meegenieten van een heerlijke Koerdische rijstschotel en linzensoep. Voldoende gesterkt dus om naar de Westerplas te trekken en daar ook nog wat beheerswerken uit te voeren. We concentreerden ons op het terugdringen van de wilgenopslag. Onder meer de wilgen die in de nieuwe afsluiting groeien werden weggesnoeid. We maakten ook het kluteneiland vegetatievrij en nu maar hopen dat deze prachtvogel ook volgend jaar zijn jongen hier groot brengt.

Ondertussen heeft de gemeente verder gewerkt aan de inrichtingswerken rond de Westerplas. Zitbanken werden geplaatst en er werden ook twee mooie en discrete info-panelen ingeplant.

Nieuw perceelMaar het grootste nieuws kwam dit najaar toch terug uit de Latemse meersen. Door de aankoop van een aantal percelen in de buurt van de Brakelmeersstraat slaagden we erin om het natuurreservaat de Latemse meersen ook in 2008 met meer dan vijf hectare uit te breiden tot 34,5 hectare. De percelen zullen beheerd worden in samenwerking met landbouwers. En de druk bijgewoonde bomenwandeling die de Latemse kern van Natuurpunt organiseerde naar aanleiding van de Week van het Bos toont opnieuw aan dat onze dorpsbewoners die inspanningen voor een mooier, groener, natuurrijker dorp wel kunnen waarderen.