natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Eind augustus : Een reus in de meersen

ReuzenbovistLangs het wandelpad tussen de Baarle Frankrijkstraat en de Brakelmeersstraat vonden we één van de grootste Vlaamse zwammen, met name de reuzenbovist. Het is een niet echt zeldzame witte bolvormige gigant die voorkomt in graslanden, vaak op verstoorde kleigronden. Het exemplaar dat wij vonden stond dan ook op een stuk grasland dat werd opgehoogd met grond dat vrijkwam bij rioleringswerken. De reuzenbovist die soms een doormeter bereikt van meer dan 50 cm is eetbaar en indien jong geoogst best lekker.

Ik proefde ooit een recept waarbij de zwam gebakken werd in een pan gevuld met whisky en vond het een aanrader. De Latemse koeien proefden duidelijk ook al eens van het exemplaar dat we vonden in de onze meersen. De grootste reuzenbovist ooit, gevonden in Tsjechië, had een omtrek van 212 centimeter en woog maar liefst 20 kilogram. Reuzenbovisten komen in augustus te voorschijn vaak na periodes van langdurige regen. De zomer van augustus was inderdaad opnieuw bijzonder nat en de hooiwerken in de Latemse meersen verliepen niet steeds zonder moeilijkheden. Maar het meeste hooi is opnieuw ingeslaan en langzaam maar zeker beginnen we de winter voor te bereiden. Zo zijn we opnieuw gestart om onze galloways te “temmen” zodat ze binnen een maandje gewillig de aanhangwagen inlopen richting winterverblijf in het vakantieverblijf in de reservaatsboerderij in Mechelen. De vogeltrek is volop aan de gang dus elke wandeling tussen nu en november kan bijzonderheden opleveren. Afgelopen zondag verbleven er redelijk wat kieviten en watersnippen in de meersen. Geniet ervan.