natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Eind juni: Nieuwe percelen aangekocht en hooi van pijptorkruid

Gemaaid hooilandWe duiken de zomer in met prachtig nieuws. We hebben in de Latemse meersen opnieuw 2,3 hectare aangekocht. Ons reservaat wordt dus opnieuw een stuk groter. Het betreft zowel een weiland als een akkerland. Deze laatste sluit aan bij een akker die we reeds jaren terug als hooiland konden omvormen. We kunnen je nu al vertellen dat we het natuurbeheer gaan uitvoeren met lokale landbouwers maar later voeden we je via deze weg met meer details. Wie nu zaterdag komt helpen op de maaidag kan onze nieuwe percelen bewonderen en wie dat wenst kan zijn voorstellen geven over het toekomstig beheer.

 

Maandag 28 juni heeft Nico, het “werkpaard” van de arbeidersploeg van Natuurpunt in anderhalf uur tijd de hooilanden in de Kwakstraat gemaaid. Dit is vroeger in het jaar dan anders met dank aan de vroege schoolvakantie en de JNM (http://www.jnm.be) die weer paraat zal staan om ons te helpen bij het beheer (waarvoor bij voorbaat dank). Doordat we zo vroeg maaien zijn de bosrietzangers nog volop bezig met het voeden van hun jongen. Je zal ze dus zaterdag van heel nabij kunnen waarnemen ondermeer omdat de mannetjes nog heel vocaal zijn. Het geluid kan je hier beluisteren: http://www.lauwersmeer.com/php/geluid.php?taal=nl&vogelnr=20

Dit jaar staat er enorm veel pijptorkruid in bloei. Het is een heel mooi plantje met een bizar blad. De blaadjes zijn fijn geveerd en de holle bladsteel is een heel pak langer dan de bladschijf. Deze typische Latemse meersenplant geniet van verlandingsituaties. Indien beheer wegvalt dan zal hij snel verdwijnen door planten die deze bloem in de schaduw plaatsen. Aangezien de plant giftig is wordt hij gemeden door vee. Logisch dus dat je hem massaal terugvindt in de rand van de sloot die we met de steun van het gemeentebestuur konden uitgraven dwars op het wandelpad die de Kwakstraat met de Kerkstraat verbindt. Na de hooiwerkzaamheden laten we hier koeien nabegrazen. Terwijl ze de lisdoddes wegvreten laten ze het pijptorkruid ongemoeid. Deze plant zich niet enkel via zaden voort maar net zo goed via wortelstokken en knolletjes in de bladoksels. Creëren we de goede groeiomstandigheden (in ons geval het ruimen van een verlande sloot, maaibeheer met nabegrazing) dan gaat het deze prachtige plant voor de wind. Sinds Natuurpunt het natuurbeheer opnieuw heeft opgestart in de Latemse meersen vind je het pijptorkruid dan ook opnieuw massaal terug in onze reservaatspercelen. Je kan hem zaterdag bewonderen samen met leuke bloemen als moeras-vergeet-me-nietje, gele waterkers, watermunt,…. Van het pijlkruid dat we vorig jaar in diezelfde sloot vonden geen spoor maar misschien kan jij de plant zaterdag wel opnieuw herontdekken.

Pijptorkruid blad

Alle hulp op de werkdag van zaterdag 28 juni is meer dan welkom. We starten om 10 uur in de hooilanden van de Kwakstraat ter hoogte van het cultureel centrum (zie agenda). Naast het hooiwerk gaan we de strijd aan met de japanse duizendknoop, ruimen we een aantal slordige hoekjes op en maken we het gemeentelijk wandelpad terug degelijk toegankelijk zodat bezoekers optimaal kunnen genieten van ons reservaat. Wellicht ruimen we ook wat winterhout op. We gaan zeker op bezoek in ons reservaat en hopelijk vinden we de reeën want dit voorjaar hebben we nog geen spoor van hun jongen. Daarnaast proberen we zoals ieder jaar de ijsvogels te ringen. Wie komt helpen kan ’s avonds gratis meeschuiven aan de bbq en genieten van het kampvuur.