natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Tot 23 maart: landbouw – natuurvereniging en gemeente slaan handen in elkaar

Reeënsporen verraden nachtelijke uitstapjesDe laatste weken kon je volgen hoe we het totaal verwaarloosde perceel op de hoek van de Kwakstraat en de Berkenbosdreef in zijn oude glorie herstellen. Vrijdagvoormiddag was het tussen de hagel- en sneeuwbuien door prachtig weer. Je kan het al raden, we hadden een voormiddagje beheerswerken gepland en daar hoort traditioneel prachtig weer bij. De conservator heeft samen met de landbouwer die heel wat gronden in de meersen helpt beheren al het snoeihout van de knotwilgen gehakseld. De gemeente stelde materiaal ter beschikking. We hebben het hakselhout naar het containerpark gebracht en inwoners die dat wensen te gebruiken in hun tuin kunnen het er gratis afhalen. Een deel hebben we gebruikt om de modderigste plekken van het wandelpad te verbeteren.

Helaas enkel langs de kant van de Meersstraat. De kant van het gemeentehuis ligt er nog steeds modderig bij zodat laarzen noodzakelijk blijven. De oorzaak is te zoeken bij een eigendomsgeschil met een inwoner uit de Kerkstraat waardoor het wandelpad enkel op de reeds aangekochte reservaatsgronden optimaal kan ingericht worden. Het begin van de Kwakstraat werd heringericht nadat de vuilniswagen in de gracht belandde. Helaas is het beloofde verkeersbord waardoor de Kwakstraat enkel toegankelijk wordt gesteld voor aangelanden en wandelaars nog steeds niet geplaatst. In de modderige gracht in de Kwakstraat ontdekten we sporen van onze reeën die duidelijk aantonen dat deze beestjes ’s nachts soms buiten het reservaat lopen. De omwonenden van de Latemse meersen kunnen dus reeën in de tuin verwachten.

Fazant met nachtlampje

Heb je trouwens de verlichtingspaal opgemerkt op de “hakselfoto”. Deze verlichtingspaal staat daar compleet nutteloos belastingsgeld te verspillen maar aangezien we dikwijls ’s avonds aan het werk waren had hij nu toch even nut. Boven deze straatlamp heeft een fazant zijn slaapplaats gemaakt. Hij heeft niet enkel een nachtlampje ter beschikking maar aangezien hijzelf in het donker zit net boven de lichtbundel blijft hij onzichtbaar voor evt. predatoren. Slim gezien van dat beestje. Een avondwandeling is trouwens aan te raden. In de Kwakstraat hoor je bosuilen (die kan je op de meeste plaatsen horen in het woonpark in Latem en Deurle) maar ik hoorde hier ’s avonds ook steeds houtsnippen. Je moet je oren wel goed spitsen om volgend bizar geluid op te vangen http://www.natuurinformatie.nl/sites/nnm.dossiers/contents/i000729/houtsnip.mp3. De vogels die in de winter in de Latemse meersen zitten zijn broedvogels uit Scandinavië en ze waren deze winter behoorlijk talrijk. Deze “nacht”vogel is heel bijzonder. Het is één van de weinige vogels die in het broedseizoen zijn jongen verplaatst indien gevaar dreigt. Meer info vind je hier http://www.inbo.be/ygen/broedvogels.asp?spec=05290&submit=zoek&pid=FAU_VO_ASP_BROEDVOGELS.

Discrete afsluiting brengt rust over de Westerplas

Een ander tof geluid kan je horen aan de Westerplas in Hooglatem. Het is de dodaars die vorig jaar voor het eerst in ons dorp tot broeden kwam. Het geluid kan je hier beluisteren: http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=vogels&menuentry=soorten&id=5&tab=multimedia . De gemeente heeft hard gewerkt aan de verdere inrichting van het gebied. Er is een raster geplaatst waardoor het gebied beter beheerd zal kunnen worden. Tevens zullen de honden nu niet meer door het bekken lopen maar zich net als de wandelaars aan het wandelpad houden. We deden deze week een experiment. Er was net een koppel zomertaling aangekomen die enkele dagen kwamen uitrusten van hun trek uit Afrika. Deze vogels overwinteren massaal op de Gambia-rivier. In tegenstelling tot andere eendensoorten doet de Zomertaling het niet zo goed http://www.inbo.be/ygen/broedvogels.asp?spec=01910&submit=zoek&pid=FAU_VO_ASP_BROEDVOGELS . Hopelijk kan de uitbreiding van ons reservatenareaal de zomertaling opnieuw toevoegen aan het lijstje van vaste broedvogels in de Leievallei. Terug naar het experiment nadat het raster was aangebracht. Wij vroegen een regelmatige wandelaar met (loslopende) hond volledig rond het bekken lopen. De hond amuseerde zich net zo goed als vroeger maar bleef nu netjes achter de afsluiting terwijl hij vroeger sowieso al spelend het bekken inliep. De zomertalingen vertrouwden het zaakje niet en vervlogen twee maal van plek maar bleven uiteindelijk wel in het bekken pleisteren. In de vroegere situatie zouden ze zeker verjaagd geweest zijn.