natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel half maart: De broedvogels komen eraan

WitgatjeWie in de Latemse meersen op wandel gaat kan vaststellen dat het broedseizoen definitief op gang is “geschoten”. De kieviten in de Baarle Frankrijkstraat zijn volle bak nestkuiltjes aan het draaien en binnenkort verwachten we de eerste eitjes. Ook de krakeenden zijn opnieuw aanwezig op de Meersbeek. Het is een eendje dat hier nog maar drie jaar broedt en dat zal dus ook in 2008 het geval zijn. Zowel grote, middelste als kleine bonte specht zijn aan het roffelen en ook de bosuilen zijn het broedseizoen begonnen (al deze soorten zijn te horen in de Kwakstraat).

Ook de grutto’s zijn aangekomen. Op de fietstocht door de Leievallei van afgelopen zondag zagen we een koppel rondscharrelen op de broedplek van vorig jaar in de hooilanden langs de Meersbeek in de Baarle Frankrijkstraat. In het archief kon je het helaas mislukte broedgeval van vorig jaar volgen. Hopelijk hebben we dit jaar meer succes en wordt de grutto een blijver in ons reservaat!

In de Westerplas deden we alvast een straffe waarneming. Een vrouwelijke gekleurringde grutto dook hier 4 maart op die op 20 januari was geringd in het Spaanse Extre Madura. Kom je deze vakantie in die buurt bezoek dan het plekje Hernán Cortés (39º02'N 5º56'W) op 1900 kilometer van Sint-Martens-Latem. De gekleurringde kemphaan die op 26 januari in de Westerplas werd aangetroffen vond later een stek in de Bourgoyen. Het beestje werd in het Friese Laaksum geringd op 350 kilometer van Sint-Martens-Latem.

Vrijgemaaid wandelpadOp 20 april kan je de Westerplas alvast eens onder begeleiding bezoeken. Ervaren ornithologen geven je op begrijpelijke manier uitleg bij de vaak spectaculaire vogels die er te zien zijn. Er zullen ook telescopen ter beschikking zijn. De gemeente is ondertussen volop bezig met de inrichting van het gebied. Alle uitleg op de ontbijtactiviteit op 20 april. En voor de wandelaars in de Latemse meersen: de knotwilg die na de laatste stormen over het wandelpad in de Kwakstraat omwaaide hebben we vrijdagavond netjes opgeruimd. Veel wandelplezier.