natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Breaking News: Dotterbloem bloeit op 1 januari

Muis, voedselreserve van de torenvalkMet de regelmaat van de klok rapporteren we reeds over de gevolgen van de klimaatverandering die we merken in de natuur. In het recente natuurrapport (http://www.inbo.be/content/page.asp?pid=BEL_NARA-MAIN-startpagina) van het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek wordt hier veel aandacht aan besteed. Op 1 januari deden we in dit verband een straffe waarneming. Terwijl vorig jaar de koekoeksbloemen uitbundig stonden te bloeien in januari was het dit jaar dus de beurt aan de dotterbloem om lang voor de normale datum als eerste te bloeien. In het archief kan je lezen dat we deze bloem die symbool staat voor de natuurpracht in ons reservaat normaal maar zien bloeien in maart.

 Een andere straffe waarneming deden we in de hooilanden van de Baarle Frankrijkstraat. We waren een aantal omgewaaide populieren aan het wegzagen zodat de landbouwers deze zomer geen problemen hebben als ze onze bloemenrijke hooilanden komen maaien. Bij een rustpauze komt ons lokaal mannetje torenvalk recht op ons afgevlogen en zet zich op een paaltje op nauwelijks een tiental meter van ons verwijderd. Je kon heel goed zien dat zijn krop goed gevuld was en dat hij dus al bijzonder veel gegeten had. En dit ondanks het vroege uur. Toch had hij in zijn klauwen nog een muis vast en ik had de indruk dat hij nog op zoek was naar een nieuwe prooi. In elk geval zat hij de omgeving onder hem wat zenuwachtig af te speuren zonder zich iets van onze aanwezigheid aan te trekken. En dan kwam het… Hij zocht geen nieuwe prooi maar wel een veilig plekje om zijn prooi weg te bergen om die op een later tijdstip te verorberen. Dit vond hij tussen twee paaltjes van een afsluiting. Jammer genoeg had ik geen camera mee en moet je het stellen met deze GSM-foto van de verborgen muis. Hiermee is dus aangetoond dat torenvalken net als andere dieren zoals grauwe klauwier, ekster, Vlaamse gaai, eekhoorns,… voedselreserves aanleggen. Van vogelringers die buiten het broedseizoen nestbakken gaan reinigen hoorde ik intussen dat zij ook vaststellen dat torenvalken in hun nestkast voedselreserves aanleggen gedurende de winter.

De praktijkploeg van Inverde vzw is in het kader van een interne training gestart met de knotwerken op het nieuw verworven perceel in de Kwakstraat. Binnenkort gaat de arbeidersploeg van Natuurpunt hier aan verder werken. De omwonenden kwamen ons in elk geval al feliciteren en ze zijn maar wat tevreden dat Natuurpunt dit stukje natuur na jaren verwaarlozing opnieuw in zijn oude glorie gaat herstellen. Hier alvast een warme oproep om op zaterdag 9 februari te komen helpen op onze sfeervolle knotdag. We hebben veel volk nodig om deze klus te klaren! In een volgend actueeltje gaan we uitgebreider in op het doel van deze werkdag. Tenzij we een wolharige neushoorn of mammoet zouden ontdekken maar dat lijkt weinig waarschijnlijk in deze tijden van klimaatsopwarming.

alt