natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


December: Elke wandeling ontdek je iets nieuws

ReeënIs volgend natuurfenomeen je ook al opgevallen? Een beukenhaag houdt haar verdorde bladeren de hele winter stevig vast. Pas in de lente bij het ontluiken van het nieuwe loof vallen de oude bladeren eraf. Maar zie je een volwassen boom in het bos dan verliest die zijn bladeren reeds in de herfst. Jonge bomen daarentegen houden hun bladeren wel vast, net zoals in de haag. Ik vraag me nog steeds af wat daar de reden kan van zijn en hoe het mechanisme juist werkt. In de Latemse meersen vond ik een gelijkaardig fenomeen maar nu bij de knotwilgen.

Terwijl de knotwilgen die we enkele winters terug knotten reeds alle bladeren verloren, dragen de twijgen van de knotwilgen die we vorige winter snoeiden begin december nog heel wat bladeren. Zo zie je maar… ook al loop je reeds jaren rond in hetzelfde stukje natuur, bijna elke dag ontdek je er nog nieuwe zaken. Wie een verklaring weet voor dit fenomeen die mailt dat gerust door naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

We kregen overigens ook een reactie van de Werkgroep Gentbrugse Meersen op ons actueeltje van vorige maand. De nietige paddenstoelen die we ontdekten op de nerven van afgevallen bladeren zijn dwergwieltjes. Ze komen voor op bladeren van beuken en eiken. Aangezien ze in voedselrijke bossen voorkomen zijn ze redelijk algemeen. Leuk om te weten dat het steeltje van het dwergwieltje het dunste is van alle in Vlaanderen voorkomende paddenstoelen.

Ondertussen valt er nog van alles te beleven in de meersen. De reeën zijn behoorlijk mobiel en ik zag ze onder meer op het onverharde wegje tussen de Kwakstraat en de Meersstraat. Er zit een prachtig exemplaar tussen met een donkere wintervacht. Aangezien het drie geiten waren vermoed ik dat het de moeder is met haar twee jongen. Etienne Van den Abeele kan ze regelmatig fotograferen vanuit het cultureel centrum.

Dit jaar zijn er opvallend veel waterrallen in de Latemse meersen. In elk moerassig plekje met wat ruige vegetatie zit er wel één (foto: http://www.natuurfotoalbum.be/map/showphoto.php?photo=31936&si=waterral&perpage=8). Ook de overwinterende sijsjes zijn massaal uit noordelijke streken afgezakt. Je vindt de grootste groepen op het Natuurpuntwandelpad over de dijk tussen de Meersstraat en de Kwakstraat. Ze fourageren er in de zwarte elzen die daar talrijk zijn. Via deze link vind je een leuk filmpje (http://www.hbw.com/ibc/phtml/votacio.phtml?idVideo=12368&Carduelis_spinus) maar pak je verrekijker maar en trek naar de Latemse meersen want in het echt is het zo veel boeiender. Die verrekijker kan je ook gebruiken om de smienten te bekijken op de Meersbeek. Dit eendje broedt in de toendrabossen nabij meren en kustgebieden in het noorden en komen in de winter massaal naar onze streken afgezakt. Traditioneel vinden we ze in de winter vooral ’s nachts grazend in de Latemse meersen terwijl ze overdag vooral in de meersen rond Ooidonk en de Bourgoyen zijn terug te vinden. Nu verblijven er voor het eerst dagelijks ook een tiental exemplaren aan de bron van de Meersbeek. Met een verrekijker kan je ze wel zien ter hoogte van het brugje van het rietveld in de Baarle Frankrijkstraat. Ook in het bufferbekken van Hooglatem zijn er overdag regelmatig smienten te zien. Je hoort het meteen als ze aanwezig zijn want het geluid van de smienten is onmiskenbaar (http://webserv.nhl.nl/~borwell/wytgaard/smientgeluid.html). Wie een beetje aandacht heeft voor de natuur zal ze in Sint-Martens-Latem in de winter makkelijk horen overtrekken. Ideaal moment is als het net donker is. Dan trekken grote groepen uit de Bourgoyen de Leievallei in om te grazen in de graslanden.

Studenten milieurecht in de Latemse MeersenVorige week kwamen de studenten milieurecht van de Universiteit Gent genieten van al die natuurpracht in de Latemse meersen. Jaarlijks komen ze hun juridische achtergrond eens concretiseren in het veld en zo begrijpen ze wellicht iets beter wat de achtergrond is van al die (vaak ingewikkelde) regeltjes in onze wetgeving. Ook voor de Latemenaars voorzien we elk jaar enkele wandelingen. De eerstvolgende kans krijg je op zondag 16 december. We spreken om 14u30 af aan de parking van het gemeentehuis. Voor deze wandeling vragen we uitzonderlijk een deelname van 1 euro. De opbrengst gaat naar het goededoelproject van de Latemse Lions-club. Je kan dit project nog extra steunen door na de wandeling een lekkere gluhwein te drinken op de kerstmarkt. Het nuttige aan het aangename koppelen is ons motto.