natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Eind oktober: beheren onder stralende zon

Zo’n natte zomer als dit jaar maakte het ons niet eenvoudig om de natuurbeheerswerken in ons reservaat kwaliteitsvol uit te voeren. De percelen in de Latemse meersen bleken zelfs na de korte “drogere” periodes in augustus en september te nat om machinaal te maaien. De percelen waar we toch het risico namen raakten beschadigd onder het gewicht van de te zware hooiperser van de loonwerker. Gezien de kleipaketten die bovenop de venige ondergrond liggen van recente datum zijn (enkele honderden jaren) vermoeden we dat de bodemschade door de natuur zal hersteld worden en gelijkaardige incidenten uit het verleden leren ons dat je op termijn geen zichtbare gevolgen meer ziet. Maar uiteraard trachten we schade bij het beheer te verhinderen.

Daarom liggen diverse percelen er ongemaaid bij. Waar mogelijk hebben we extra begrazing laten uitvoeren, deels met behulp van koeien, deels met eigen galloways. Op die manier gaan de hooilanden toch kort de winter in. Dit is belangrijk omdat de zeldzamere meersenplanten anders verstikt dreigen te raken door de ongemaaide grasmat. In de winter vormt de ongemaaide grasvegetatie immers een moeilijk doordringbaar viltig deken.

Werkdag 2007

Vorige week werden de koeien verplaatst naar de iets hoger gelegen percelen en de galloways werden vandaag naar de reservaatsboerderij in Mechelen gebracht. Vorige week hadden we opnieuw pech. De maaimachines voor de percelen in de Kwakstraat raakten niet tijdig ter plaatse. Voor het eerst sinds Natuurpunt het beheer in de Kwakstraat startte zal de professionele arbeidersploeg van Natuurpunt moeten instaan voor het binnenhalen van de oogst zodat de orchideeën volgend jaar opnieuw in volle pracht kunnen bloeien. Maar de vrijwilligers stonden er op de hooidag vorige zondag natuurlijk niet werkloos bij. In de Latemse meersen is er altijd meer dan voldoende werk. Zo hebben we het laatste hout opgekuist van de knotdag van vorig jaar. En er bleef nog wat ruimte voor een deugddoende wandeling.

alt

We vonden deze dode eekhoorn in de Kwakstraat. De gemeenteraad keurde reeds ruime tijd terug een besluit goed zodat de Kwakstraat enkel toegankelijk zou zijn voor omwonenden en hun bezoekers en voor de wandelaars die de Latemse meersen bezoeken. Ondanks herhaaldelijke beloftes werd de nodige bebording nog niet aangebracht en dat is deze eekhoorn alvast fataal geworden. Levende exemplaren kan je gelukkig ook nog bewonderen. Ideale plek daarvoor is het groepje naaldbomen aan de rand van de speelweide naast het cultureel centrum. En aangezien het herfst is voegen we nog een foto toe van heel nietige paddenstoelen die we zondag tijdens de wandeling vonden. Ze groeien op de nerven van een eikenblad. Intussen gaven de mensen van de Werkgroep Gentbrugse Meersen ons de naam van deze subtiele exemplaren: het zijn dwergwieltjes.