natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


10 – 17 augustus: Opnieuw een nieuwe broedvogel in de Latemse meersen

Dodaars

Deze week ontdekten we een koppel dodaars met vier jongen op een klein privaat vijvertje in de Latemse meersen. Dit vijvertje is zichtbaar op het einde van de Kwakstraat. Dit is voor het eerst dat deze broedvogel wordt gerapporteerd in het gebied. De dodaars is de kleinste vertegenwoordiger van de futen. Dat zijn vaak kleurrijke watervogels die duiken om hun prooi, veelal vis, te bemachtigen.

De dodaars eet naast kleine visjes ook tal van waterinsecten. In Vlaanderen broeden er zo’n 1000-tal koppels dus de soort is niet echt zeldzaam. Bizar toch dat de dodaars nog niet in Latem tot broeden kwam. Nochtans is de Leievallei één van de dodaarsbastions in Vlaanderen. Wellicht heeft de slechte waterkwaliteit van ons natuurgebied iets mee te maken. Maar daarover rapporteerden we reeds tot in den treure. Wachten dus… tot de overheidsdiensten het Latemse rioleringsstelsel renoveren. Intussen bleek dit geïsoleerde putje net voldoende groot om dit prachtige watervogeltje (http://www.inbo.be/ygen/broedvogels.asp?spec=00070&submit=zoek&pid=FAU_VO_ASP_BROEDVOGELS) te verwelkomen in ons natuurreservaat. Hiermee is 2007 een onvoorstelbaar straf jaar geworden. Nooit ontdekten we zoveel nieuwe soorten.