natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel eind juni: Brede Orchis: Nieuwe plantensoort voor de Latemse meersen

Brede orchis in de Latemse MeersenHelemaal spectaculair was de vondst van de brede orchis in één van de hooilanden die we reeds tien jaar beheren. Het is motiverend dat onze jarenlange inspanningen met zo’n prachtige bloem worden bezegeld. Zeker voor de vele vrijwilligers die hier al massaal veel tijd hebben in geïnvesteerd tijdens de hooidagen van Natuurpunt. Deze prachtige purperen orchideeënsoort komt voor in onbemeste vochtige graslanden die regelmatig gemaaid worden. Deze plant kwam in ’96 nog vrij massaal voor in een hooilandrelict in de buurt van de bowling. Door het ontbreken van enig beheer is de orchidee er intussen verdwenen. Binnen de afbakening van het grootstedelijk gebied Gent is dat stukje woonuitbreidingsgebied wel omgezet naar een onbebouwbare bestemming wat mogelijkheden opent voor een later herstel. Maar intussen heeft de brede orchis dus een nieuwe vaste stek gevonden in ons natuurreservaat.

Gezien orchideeën massaal zaad verspreiden en de omstandigheden in het bewuste perceel nu gunstig blijken, kijken we de komende jaren uit naar een paars gekleurd grasland. Als we ons reservaat verder kunnen uitbreiden dan creëren we wellicht een extra kleurrijk stukje Latem.

Op zaterdag 7 juli kan je helpen bij het beheer van onze hooilanden en zo een bijdrage leveren aan het behoud van deze prachtige orchidee. En wie weet zorg je er zo voor dat nog andere plantensoorten een nieuwe stek vinden in ons reservaat. Het werk is niet te zwaar, we ringen vogels, bewonderen nachtvlinders bij een kampvuurtje en wie helpt wordt vergast op een gratis barbecue.