natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Van 17 tot 30 mei: Succesbroedsel van Latemse torenvalken: zes jongen

Torenvalk kleinste kuikenDe torenvalken die jaarlijks nestelen in de Kwakstraat hebben wel een bijzonder goed broedseizoen. Niet minder dan zes uit de kluiten gewassen jongen vonden we deze week toen we hen even uit het nest haalden om ze te ringen. Op die manier krijgen de vogels een identiteitskaart mee waardoor we hen de komende jaren kunnen volgen. Dit najaar kenden we een mastjaar van de eik.

Om de zoveel jaar produceren eiken (en andere boomsoorten) massaal veel eikels. Hierdoor hebben muizen de hele winter door massa’s voedsel. Dat wil zeggen dat er veel muizen overleven, die zich op hun beurt duchtig voortplanten. Zij vormen dan weer het voedsel voor de torenvalk. Deze leggen dan wat meer eieren dan gewoonlijk maar ook de jongen hebben een grotere overlevingskans. Torenvalken leggen met tussenpozen van één of twee dagen een ei maar beginnen spoedig te broeden. Dat wil zeggen dat tussen het oudste en jongste kuiken wel tien dagen leeftijdsverschil kan zitten. Dat heeft een ecologische reden. Vinden de ouders te weinig voedsel dan eten de oudere kuikens hun jongere broertje of zusje die toch al het laatst bedeeld wordt met voedsel gewoon op, waardoor ze hun eigen overlevingskansen weten te verhogen. The struggle for life begint dus al heel vroeg. Op de foto in de nestkast zie je trouwens dat de oudere kuikens de veiligste plekken achterin innemen terwijl de jongste kuikens naar de onveiligere buitenkant worden gedrongen. Terwijl het jongste kuiken nog in het donspak zit is het oudste kuiken reeds bijna groot genoeg om uit te vliegen.

Torenvalk ringen

De meersen zitten nu bomvol met jonge vogels. Onder meer heel wat fazantenkuikens vind je in de graslanden. Ondanks onze vrees blijken ook de grutto-kuikens het slechte weer goed te doorstaan. Eén jong vonden we dood terug maar de andere blijken de eerste tien dagen goed te hebben doorstaan. Ondertussen zijn de bosrietzangers aangekomen. Een luidruchtig exemplaar kan je horen zingen aan de ingang van het wandelpad op de hoek van de Kwakstraat. Ook het koppel ijsvogels zit trouw op zijn klassieke plek aan het brugje over de meersbeek op het wandelpad tussen Meersstraat en Kwakstraat. Genieten maar.

Fazantenkuiken