natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Woensdag 16 mei: Grutto’s kruipen uit het ei

GruttokuikenEnige tijd terug meldden we reeds dat we voor het eerst in de Latemse meersen een Grutto-nest ontdekten (zie archief). De broedplek werd opgevolgd en woensdag 16 mei kropen de vier jongen uit het ei. De jongen werden geringd zodat ze verder kunnen gevolgd worden. De kans is jammer genoeg groot dat ze nooit volwassen zullen worden. Het slechte weer is hiervan de hoofdoorzaak. Lage temperaturen en regen tijdens de eerste levensweken zijn dodelijk voor de grutto-kuikens.

Zo stierven vorig jaar nagenoeg alle “vroege” jongen in de Assels. Dit jaar hadden ze dankzij het goede weer in april meer geluk en zijn het de “late” kuikens die nu in de problemen komen. Door zowel vroeg en/of laat te broeden spreiden de grutto’s het risico. Blijkbaar succesvol genoeg om in combinatie met een degelijk natuurbeheer het broedareaal uit te breiden. De grutto’s kan je bekijken vanaf de Baarle Frankrijkstraat ter hoogte van de Meersbeek. De weiden niet betreden aub.