natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 16 februari tot 4 maart: Meer voorjaarsbloeiers

Professionals aan het werkDe vroege lente zet zich langzaam maar zeker door. De eerste doortrekkende Grutto’s zijn gesignaleerd en in de Asselse meersen blijken de lokale broedvogels al aangekomen. In de Baarle Frankrijkstraat zaten zondag 80 watersnippen en 8 wintertalingen. De waterrallen zijn weer heel actief in het rietveld. De wilde eenden zitten ondertussen bijna allemaal te broeden. Ook een deel van de lokale kieviten zijn toegekomen en weldra zullen ze ook hun eerste eieren leggen.

Ondertussen komen er ook meer voorjaarsbloeiers in bloei. In de wegberm langs de Baarle Frankrijkstraat vind je twee talrijke soorten. Het speenkruid heeft net als het groot hoefblad uit het vorige actueeltje een strategie ontwikkeld om vroeg te bloeien. De worteltjes zijn verdikt en bevatten reservevoedsel waar de plant kan uit putten om snel in het voorjaar tot bloei te komen. Deze soort plant zich in onze streken net als het groot hoefblad vaak ongeslachtelijk voort. Deze plant doet dit door kleine wortelknolletjes te vormen in de bladoksel. Het speenkruid is lid van de ranonkelfamilie net als de dotterbloemen die binnenkort in bloei komen. De plant is rijk aan vitamine C maar dan moet je die wel vroeg in het voorjaar consumeren want later maken ze ook giftige stoffen aan.

Ook de paarse en witte dovenetels staan reeds in bloei (o.m. in de wegbermen van de Meersstraat). Het zijn heel talrijke planten en als je van de blaadjes van de witte dovenetel thee trekt heeft dat een medicinale werking.

 

De aandachtige wandelaar heeft mogelijk de geel bloeiende struik op het einde van de Meersstraat opgemerkt (net voor je afslaat richting Leie aan een tuinrand). Het is de gele kornoelje, een inheemse struik die evenwel niet in onze streek thuishoort. Het is immers een kalkgebonden struiksoort die je in Vlaanderen kan terugvinden in de Voerstreek. In elk geval de moeite waard om eens te bekijken op een lentewandeling doorheen de meersen.

Deze week heeft de professionele ploeg van Natuurpunt nog enkele zware knotwilgen geknot in de Meersstraat. Deze bomen werden de laatste jaren verwaarloosd. Nu Natuurpunt deze percelen heeft aangekocht zullen de bomen opnieuw regelmatig onderhouden worden en hebben ze een mooie toekomst. Het is in elk geval te gevaarlijk om dergelijke zware takken door vrijwilligers te laten snoeien. De professionals van Natuurpunt kregen de klus wel op een dagje geklaard. In het archief kon je al lezen dat knotbomen naast de landschappelijke kwaliteiten belangrijk zijn voor tal van flora- en fauna-elementen. In één van de knotbomen die we deze week onder handen namen vonden we alvast het nest van een hermelijn, één van onze kleine roofdieren.

Tot slot nog een voorjaarsfenomeen. De vossen bakenen hun territorium nu duidelijk af. Van prooidieren worden de resten verspreid en gemarkeerd met uitwerpselen. Misschien minder smakelijk maar toch boeidend om dergelijke natuurfenomenen vlak bij huis te ontdekken. Rechts op de foto zie je trouwens ook dat de dotterbloemen aan hun voorjaarsgroei begonnen zijn.

Professionals aan het werk