natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 1 tot 7 januari: Al Gore in de meersen

Koekoeksbloem in januariDe klimaatsverandering is vaak in het nieuws veelal geflankeerd door beelden van afbrokkelende antarctische ijsmassa’s of wegsmeltende gletsjers. Dezer dagen kan je ook in de Latemse meersen kennis maken met dit fenomeen. In de hooilanden aan de Baarle Frankrijkstraat staan tientallen koekoeksbloemen te bloeien. In de twintig jaar dat ik conservator ben heb ik dat in elk geval nog niet gezien. De koekoeksbloem bloeit vooral in het voorjaar (mei) om in het najaar nog een tweede maal te bloeien maar je moet al geluk hebben om in november nog een bloeiend exemplaar te vinden. Ook een bruine kikker was in de eerste januariweek doodleuk op wandel. Dit is meer dan uitzonderlijk.

In de graslanden zijn nog een vijftigtal watersnippen aanwezig en er is ook een uitzonderlijk grote groep waterpiepers (80 – 100 ex) aanwezig in de Latemse meersen. Deze bergvogel komt uit de Alpen en Pyreneeën afgezakt om in het Vlaamse laagland te overwinteren. Je ziet ze meestal in kleine groepjes rondvliegen, daarbij hoge toontjes producerend die als je goed luistert een trillertje bevatten. Als je ze wil zien pak je best het wandelpad tussen de Baarle Frankrijkstraat en de Brakelmeersstraat. Ze zitten er vaak op de akkers. Veel kleur zal je wellicht niet kunnen waarnemen maar als je het geluk hebt om ze met verrekijker of telescoop van dichterbij te zien zal je vaststellen dat het best mooie vogels zijn. Met wat geluk zie je er ook de witte buizerd. Wellicht is het niet dezelfde vogel die vorig jaar in de meersen overwinterde want dit exemplaar heeft wat meer bruin in het vederkleed. Let goed op als je de houtduiven verschrikt ziet opvliegen uit de populierenbossen want de kans is groot dat de buizerd in de buurt is.

Als je daar toch in de omgeving bent stop dan eens aan het rietveld in de Baarle Frankrijkstraat. De kans is groot dat je uit het riet geschreeuw hoort dat doet denken aan kreten van varkens. In feite zijn het een aantal waterrallen die in deze periode van het jaar luidruchtig zijn. Het is een prachtige grijsblauwe moerasvogel met zwartwitgestreepte flanken en een lange rode snavel. Om ze ook te zien krijgen op deze plaats heb je een portie geluk of engelengeduld nodig. Soms zie je ze wel over de kortgemaaide grasstroken rennen om snel opnieuw in het riet te verdwijnen.