natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


December 2006: Natuurreservaat groeit met steun van het gemeentebestuur

Gemeenteraad steunt aankoop Latemse meersen

Kerstwandeling LatemOp de gemeenteraad van 18 december keurde de voltallige gemeenteraad de restfinanciering goed voor de aankoop van enkele percelen die in het voorjaar verworven werden (zie archief). Sinds het gemeentebestuur het Gemeentelijk Natuur Ontwikkelingsplan (GNOP) unaniem goedkeurde, ondersteunt Sint-Martens-Latem de aankopen door Natuurpunt. Hierdoor kan het gemeentelijk natuurreservaat uitbreiden met minimale kosten voor de gemeente.

De kosten blijven beperkt tot minder dan 20% van de aankoopprijs en Natuurpunt garandeert reeds jaren een degelijk natuurbeheer en een verbeterde toegankelijkheid van het gebied. Zowel de wandelende inwoners van Latem (en erbuiten) als de natuur worden hier beter van. Over het herstel van de natuur rapporteren we regelmatig op deze site maar ook de wandelaars blijken best tevreden met deze aanpak. Getuige daarvan de massale opkomst op de activiteiten die door Natuurpunt in de Latemse meersen worden georganiseerd. Tijdens de “Heksentoeren” in november daagden 160 bezoekers op en tijdens de kerstmarktwandeling vonden meer dan 90 deelnemers de weg naar ons reservaat. We vertrokken onder een stralende winterzon maar helaas werden we verrast door een enorme plensbui. Deze werd voorafgegaan door één van de mooiste regenbogen die ik ooit kon bewonderen in ons gebied. Wij danken het college van burgemeester en schepenen en de leden van de gemeenteraad voor de niet aflatende steun om gezamelijk deze parel van de Leievallei verder uit te bouwen.

Jaar afgesloten met nieuwe aankoop

Nieuwe aankoop in LatemIn 2006 konden we reeds diverse aankoopdossiers melden en ook in december konden we nog een waardevol perceel van ongeveer een halve hectare aankopen. Tijdens de kerstwandeling konden de deelnemers reeds kennis maken met onze laatste aankoop. In periodes van structuurplanning, VEN-afbakeningen en natuurinrichting vielen de aankoopdossiers door enige speculatiedrang bij de eigenaars tussen 2000 en 2005 stil. Intussen is voor iedereen duidelijk dat speculeren in de Latemse meersen geen zin heeft en dat de natuurbestemming definitief de bovenhand heeft gekregen op andere functies. Soms worden percelen in de Latemse meersen jarenlang niet meer beheerd voordat Natuurpunt ze kan aankopen. Ook bij het meest recent aangekochte perceel is dat het geval. Het perceel is gelegen op het einde van de Kwakstraat en is momenteel volledig verruigd met brandnetel en bramen. De knotwilgen werden jarenlang verwaarloosd en de meeste bomen waaiden om of scheurden open. Jammer want het zijn oude exemplaren die we moeten koesteren. O.m. als broedplaats voor de steenuil die er elk jaar broedt. Momenteel bekijken we nog hoe we het perceel op de beste manier in zijn oorspronkelijke toestand kunnen herstellen. De potenties om mooie dotterbloemgraslanden te bekomen zijn in elk geval goed want het is gelegen in de kwelzone. Op andere plaatsen slaagden we er reeds in om via goed beheer bloemenrijke graslanden te bekomen. In elk geval zal het in een eerste fase heel wat inspanning vragen en mogelijk organiseren we een extra werkdag om de klus te klaren. Hou de website in de gaten en hopelijk kunnen we op jouw helpende hand rekenen. Eens het perceel opnieuw is ingericht zullen we het natuurbeheer terug uitvoeren in samenwerking met landbouwers. Een beproefd recept dat we reeds jaren met succes toepassen in Latem. Het perceel sluit trouwens aan bij graslanden die Natuurpunt reeds vroeger kon verwerven wat ideaal is voor een efficiënt beheer en een optimaal natuurresultaat.

Met dit goede nieuws sluiten we de berichten uit de Latemse meersen af voor 2006. Ook in 2007 zullen we je op deze plaats van de Natuurpuntgentwebsite op de hoogte houden van allerlei natuurnieuwsjes uit de gemeente met nadruk op het natuurreservaat. We wensen jullie een prettig jaareinde toe en de Latemse kern van Natuurpunt hoopt u in 2007 te ontmoeten op één van haar activiteiten.