natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 1 tot 19 november: bufferbekken afgewerkt

Sabine De Vos (foto www.sabinedevos.com)Professionele drukte leidt ertoe dat dit het eerste actueeltje van november is. We hebben zeker niet stil gezeten intussen. De Latemse kern van Natuurpunt organiseerde een geslaagde avondactiviteit. Een toneelgroep o.l.v. Hilde bracht tijdens de Heksentoerentocht in de Latemse meersen 150 dorpsgenoten op de been. Ondertussen brachten we een bezoek aan Sabine De Vos B.V., maar vanaf januari ook kersvers schepen van Leefmilieu. De schepen nam ruim tijd om de Latemse prioriteiten op vlak van leefmilieu en natuur door te nemen. Wat de Latemse meersen betreft hebben we nogmaals gepleit voor een snelle afkoppeling en sanering van het rietveld in de Baarle Frankrijkstraat met het oog op een zuivere Meersbeek. Het oplossen van dit knelpunt is dé Natuurpuntprioriteit. In november viel er ook droevig nieuws te noteren.

Jachtwachter Jan Verwee stierf plots als gevolg van een hartaderbreuk. Hoewel de vos niet zijn beste vriend was, was Jan een groot natuurliefhebber. Als hij een zeldzame vogel ontdekte in de meersen contacteerde hij steevast de conservator en ook hield hij een oogje in het zeil over onze Galloways. Bedankt Jan, het vertrouwen groeide en het is jammer dat je er niet meer bent. De Galloways zijn deze week dan toch op winterrust vertrokken naar de Natuurpuntboerderij in Mechelen. Niets te vroeg want het grondwaterpeil stijgt en de graslanden in de Latemse meersen staan grotendeels plasdras. Dit oefent een grote aantrekkingskracht uit op de watersnippen die

Het afgewerkte bufferbekken in Hooglatem

dit jaar massaal aanwezig zijn. Ondertussen is ook het nieuwe bufferbekken in Hooglatem afgewerkt. Deze week verdween de pomp ter hoogte van het wijkcentrum Oase en in een mum van tijd liep het bekken onder water. Momenteel zijn het vooral wilde eenden, Canadese ganzen, twee nijlganzen en een groep kokmeeuwen die er een stek hebben gevonden.