natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 25 september tot 8 oktober: bomen

Bomenslachting in LatemWe bundelen twee weken in dit actueeltje. In aanloop naar de bomenfietstocht van 8 oktober staan we eens stil bij de bomen. De aannemer van de Vlaamse Landmaatschappij heeft op de grens van ons dorp een ware bomenslachting veroorzaakt. Voor de aanleg van de recreatie-as, wat op zich een heel zinvol project is, heeft men de bomen aan de groene brug naar Leerne fundamenteel beschadigd. Kijk maar eens op de foto hoe zwaar de wortels beschadigd werden. Men zal er nu een fietspad bovenleggen alsof er niets aan de hand is maar iedere bomenspecialist weet dat deze prachtige bomen ten dode zijn opgeschreven.

De komende jaren zullen ze dan één voor één verdwijnen. Anno 2007 zou toch met meer zorg mogen gewerkt worden. Tijdens de fietstocht tonen we wat onze bomen kansen geeft of bedreigt. Je krijgt er ook de oudste boom van onze gemeente te zien. Een eik die wellicht in de 17de eeuw het levenslicht zag. Nog een pak ouder dus dan de linde op de grens van de Philippe de Denterghemlaan die in 1767 werd geplant. Heel wat oude bomen uit onze gemeente komen uit die periode.

De linde uit 1767

Mannetje vinkDe vogeltrek is nu heel zichtbaar want heel wat vogelsoorten die nu doortrekken kiezen voor de dag i.p.v. de nacht. Zo trokken vorig weekend duizenden graspiepers door onze streken. Op donderdag 5 oktober trokken de eerste vinken door. Een 10-tal dagen terug werden op het oversteekpunt tussen Zweden en Denemarken tienduizenden doortrekkende vinken gesignaleerd. Deze vogels zullen volgende week boven Sint-Martens-Latem te zien zijn. Zondagochtend beloven, ze mooi weer. Kijk maar eens in de lucht en zet je oren open dan hoor je vast en zeker het gekende roepje van de vink. Hopelijk inspirerend genoeg om een goede stem uit te brengen.