natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 18 tot 24 september: Nieuw perceel aangekocht en hooi

Echte koekoeksbloemDe warme septemberdagen zorgden ervoor dat heel wat hooilanden in de meersen voor een tweede maal gehooid konden worden. Dat lukt niet elk jaar, maar het is een meerwaarde als het wel lukt. Door twee maal te maaien wordt extra biomassa/nutriënten afgevoerd én gaan de graslanden kort de winter in. Hiervan profiteren de zeldzamere meersenplanten zoals de koekoeksbloem. 2007 belooft dus opnieuw een kleurrijk voorjaar te worden in onze hooilanden. Van één van de percelen in Baarle Frankrijk (1,2ha) werd deze week de aankoopakte ondertekend bij de notaris. In het voorjaar bereikten we een akkoord met de eigenaars. Bijzonder, want dat was op de dag van de begrafenis van Daniël Danhieux (ondervoorzitter Natuurpunt Gent). Dit hooiland werd de laatste jaren slecht beheerd hoewel er nog talrijke dotterbloemen groeien. Van zodra we volle eigenaar werden van dit perceel hebben we het natuurbeheer dus opgestart met als doel de dotterbloemgraslanden in zijn volle glorie te herstellen.

Verder werken aan het herstel van de natuur in onze streek is de mooiste nagedachtenis die DaRoodborstniël zou wensen, denk ik. Op 22 oktober kan iedereen hieraan meehelpen, want dan hooien we de graslanden aan de Kwakstraat. Traditioneel een heel gezellige bedoening.

Ook de vogeltrek staat niet stil. Sinds zondag trekken de zanglijsters massaal door, soms een gewisse dood tegemoet. Ook Scandinavische roodborsten trekken nu door onze streken. Wellicht zie je ze in de tuin terug opduiken. Niet zelden geraken ze daar in hevige territoriumgevechten verwikkeld met onze lokale roodborsten.