natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 4 tot 10 september: Oerwezens

HeksenboterDeze week werd mijn aandacht getrokken door een knalgeel zwamachtig ding op een knotwilg aan de rand van een privaat perceel in de Baarle Frankrijkstraat. Het was ongeveer 8 cm lang en 6 cm breed. Als je heel goed keek zag je een slijmspoor rond de gele substantie. Enig nazoekwerk leerde dat het hier gaat om heksenboter. Het is geen plant en ook geen dier maar staat er ergens tussenin: Het is m.n. een slijmzwam. Zoals je misschien wel weet ontstond alle leven uit de bacterie Luca (Last Universal Common Ancestor). In de evolutie merk je dat al “snel” een aantal grote takken ontstaan grosso modo onder te verdelen in de dieren, de planten en de zwammen.

Een andere minder gekende groep waar naast de slijmzwammen ook amoeben, pantoffeldiertjes en kiezelwieren zijn opgenomen vormen de protisten. Primitieve levensvormen die heel vroeg in de evolutie ontstonden. Heksenboter kan zich meer dan een meter verplaatsen op zoek naar geschikt voedsel en laten hierbij Vrouwtje zwartkopeen slijmspoor na! Lees ook het artikel van Jorinde Nuytinck in Snep! 3 jaargang 4 als je meer interesse hebt.

Op het vogelfront zijn het nu vooral de zwartkoppen die massaal doortrekken. Zondag vingen we er 80 op een ochtend. Voornamelijk mannetjes met de obligate zwarte kop, terwijl de vrouwtjes een bruine kop hebben. Je hoort ze nu overal in de meersen via hun contactroep : een “tak”-geluid. In de Baarle Frankrijkstraat pleisteren nog een 16-tal boerenzwaluwen. Deze week was ook de eerste wintertaling terug te vinden in de meersen. De wintergasten komen eraan…

De nachtfladderaaractiviteit was een succes met 90 deelnemers. Naast het lossen van de steenuil konden ze ook de kolonie laatvliegers bezichtigen aan het Tempelhof.