natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 28 augustus tot 3 september: avond in de meersen

DwergvleermuisWie in de schemer langs het wandelpad loopt tussen het gemeentehuis en het cultureel centrum zal een mooie natuuravond beleven. Zeker als het warm en droog is zoals zondagavond valt er heel wat te beleven. Vleermuizen die vroeg uitvliegen, nog voor het helemaal donker is kan je dan goed spotten. Een ideale plek, trouwens ook om de reeën te zien, is in de Kwakstraat vlakbij het cultureel centrum aan de naaldbomen op de grens van het voetbalpleintje. Dwergvleermuizen zal je er zeker zien. Het is onze talrijkste vleermuissoort. Weegt slechts 4 tot 9 gram, is 2 a 2,5 cm groot en past dus op een vingerkootje. Het is de vleermuizensoort die je vaak rond lampen ziet jagen in de woonwijken. Zondag zag ik er ook een laatvlieger rondcirkelen.

Met zijn 30 gram en een vleugelspanwijdte tot 38 cm vormt hij één van de kanjers onder onze vleermuizen. Bij de vorige vleermuisavond zagen we een tiental van deze dieren vliegen rond het Tempelhof en vrijdag 8 september gaan we ze opnieuw zoeken. We gaan dan met straffe spots ook kijken naar de watervleermuis die we zeker zullen zien jagen boven de Leie.

Langsheen het wandelpad zijn de bosuilen weer actief. Na enkele weken stilte gingen de mannetjes opnieuw aan het roepen. Ook in Baarle Frankrijk en de Brakelmeersstraat hoorde ik een mannetje en een vrouwtje roepen. Hopelijk zullen we ze vrijdag ook horen. In elk geval zullen de deelnemers aan de nachtfladderaar-activiteit een steenuiltje van dichtbij kunnen bewonderen. Het vogelopvangcentrum van Merelbeke zal dan immers een gerevalideerd exemplaar terug vrijlaten in de natuur.

Nabij straatlampen kan je ook heel wat nachtvlinders waarnemen. Vrijdag zullen we ze lokken met een kwikdamplamp. De pijlstaarten zoals de fraaie Lindepijlstaart die we in juli vonden zijn reeds uitgevlogen maar andere fraaie exemplaren zoals deze lieveling of het rood weeskind krijg je zeker nog te zien.

Lindepijlstaart

Rood weeskind