natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 21 tot 27 augustus: Water

WaterkoeDe zondvloed van donderdagnacht zette de Latemse meersen blank. Meer dan 100 liter water per vierkante meter op nauwelijks enkele uren tijd hebben alle percelen die in de kwelzone gelegen zijn onder water gezet. De kwelzone bestaat grosso modo uit alle percelen die aansluiten bij de binnenduinen, pakweg de percelen op de rechteroever van de Meersbeek. Op die plaatsen komt het grondwater verspreid aan de oppervlakte (en niet geconcentreerd op één punt zoals bij een bron). Het wandelpad tussen het gemeentehuis en de Kwakstraat gaat recht door de kwelzone en omdat het hier het grootste deel van het jaar nat is werd voor de wandelaars een knuppelpad aangelegd. Zo’n zomerse overstromingen zijn relatief zeldzaam. Enige jaren terug viel een natuurkamp van de JNM in de Latemse meersen letterlijk in het water omdat het hooiland dat de jongeren gingen beheren eind augustus onder water liep.

 

De koeien van een jonge landbouwer waarmee Natuurpunt samenwerkt bij het natuurbeheer werden ingesloten door het water. We hebben tot zaterdag moeten wachten voor het water opnieuw laag genoeg stond om hen te verplaatsen naar enkele hoger gelegen percelen in het centraal deel van de meersen.

Opvallend deze week was de groep van zo’n 150 – 200 boerenzwaluwen die pleisterden op de electriciteitsdraden in Baarle Frankrijk. Daar broedden deze zomer nog een tweetal koppels met succes. Blijkbaar trekken ze nu ook familie en vrienden aan en het is bijzonder leuk om nog eens zo’n grote groep pleisterende boerenzwaluwen aan te treffen. Het broedbestand van de boerenzwaluw in de Latemse meersen is jammer genoeg gedecimeerd tot 4-6 koppels.

Deze week vonden we nu ook een leuk groepje pyamawantsen in de Baarle Frankrijkstraat.

Pyamawantsen