natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 14 tot 20 augustus

MatkopLangzaam maar zeker komt de najaarstrek verder op gang. Naast de bosrietzangers en karekieten zijn nu ook de tuinfluiters volop op trek. Dat zijn drie soorten die ’s nachts trekken. Vroege dagtrekkende soorten zoals boompieper en gele kwikstaart zijn nu ook dagelijks in kleine aantallen waar te nemen in de Latemse meersen. In het noordelijk deel van de meersen zijn nu constant minstens twee ijsvogels aanwezig, waarvan we zaterdag eentje konden ringen. Ook ringden we een matkop. Het is een mees die vroeger heel talrijk was in Latem, en zeker in de meersen. Hij hakt liefst zijn nestholte zelf uit in dode populieren of berken en maakt slechts zelden gebruik van nestkasten. De laatste jaren konden we deze soort nauwelijks nog waarnemen.

Het is een voorbeeld van een alomtegenwoordige vogelsoort die het plots toch moeilijk krijgt en in sommige streken daalt de broedpopulatie met meer dan 50% . In Vlaanderen broeden er nog een 4 a 5000 koppels waarvan dus minstens eentje in de meersen. De matkop is een uitgesproken standvogel en gaat m.a.w. niet op trek. Andere broedvogels uit de meersen zoals de ganzen, tjiftjaffen, blauwe reigers enz. zijn nu in de rui. Dat wil zeggen dat ze hun verenkleed wisselen en met verse pluimen de winter tegemoet gaan. Kijk maar eens naar de vleugels van het mannetje rietgors uit het rietveld in de Baarle Frankrijkstraat. Je ziet duidelijk dat de zesde handpen nog wat moet groeien, ook de middelste staartpennen worden gewisseld.

Zaterdag vloog er een koninginnepage in Baarle Frankrijk en we vonden er, net zoals vorig jaar, een kleine roodoogjuffer. Terwijl de matkop een algemene soort is die nu zeldzaam wordt is de kleine roodoogjuffer een zuidelijke soort die er net sterk op vooruit gaat. Hij leeft op allerlei waterplassen zolang er maar veel watervegetatie is. Het plasje waar wij de soort nu al twee jaar aantreffen staat vol schedefonteinkruid en gele plomp. In mijn Latemse tuin vond ik zaterdag ook een pyamawants? Nog zo’n zuiderse soort die heel algemeen aan het worden is. Kortom; er valt weer heel wat te beleven in de Latemse natuur.

Pyamawants