natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 7 tot 13 augustus

Juv. bosrietzangerIn de Latemse meersen is het schijnbaar heel rustig. Een zondagmiddagwandelingetje leverde buiten een watersnip niet veel op. Toch vliegen er ’s nachts honderden vogels over het reservaat. De bosrietzangers zijn grotendeels doorgetrokken en ook de kleine karekiet is nu volop op trek. Onvoorstelbaar dat twee vogelsoorten die zo goed op elkaar gelijken (zie foto’s) een totaal andere trekroute kiezen. De bosrietzanger trekt zuidoost om via Turkije naar Afrika te vliegen terwijl de karekiet zuidwest via Spanje naar Afrika trekt. Theoretisch is het mogelijk dat vogels van beide soorten die in Latem broeden elkaar terug treffen in Centraal-Afrika, terwijl ze toch een totaal andere route volgden. Bij een ringsessie deze week vingen we niet minder dan 70 karekieten en 16 bosrietzangers.

Ook vingen we 10 rietzangers waaronder een jonge vogel met een Britse ring aan. Die had dus het Kanaal overgestoken op weg naar Afrika. Ook het lokaal koppel zanglijsters met hun jongen werd geringd. Dat deze soort het niet steeds gemakkelijk heeft op weg naar het zuiden leerden twee terugmeldingen die ons deze week bereikten. Een jonge zanglijster die we in september 2002 ringden in de Latemse meersen werd deze winter dood geschoten in S. Vicente Do Paul in Portugal op 1615 km van Latem. Een andere jonge vogel die in het najaar werd geringd in ons resevaat werd 27 dagen later geschoten in Civrac-en-medoc, een dorpje in de Gironde op 715km van ons dorp.

Let ook op de wespendieven. Ze zijn nu nog dagelijks te zien in de Latemse meersen. Nog even want dan vertrekken ze ook naar Tropisch Afrika.

Juv. rietzanger