natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Week van 1 tot 6 augustus

ZwanebloemDe meersen hebben de droogteperiode goed doorstaan. Terwijl in vorige droge zomers de Meersbeek soms droog kwam te staan bleef er nu heel wat water in de beek aanwezig. In de zijsloten bloeiden nog een tiental zwanebloemen. Enkele jaren terug waren dat er nog honderden en het wordt dan ook dringend tijd om wat slib uit de sloten te ruimen want de meeste zijn volledig verland. De jonge torenvalken, buizerds en sperwers worden meer en meer zelfstandig maar af en toe hoor je hen nog om voedsel bedelen en kan je hen makkelijk terugvinden. Ook de jongen van de steenuil trekken langzaam maar zeker hun plan dus de oudervogels zijn niet meer genoodzaakt om dag en nacht te jagen. Je krijgt ze dan ook minder makkelijk te zien als enkele weken terug. Begin augustus verscheen ook de eerste watersnip in de Latemse meersen. De najaarstrek is hiermee op gang geschoten.

Ondertussen hebben de meeste bosrietzangers hun broedterritoria langs de Kwakstraat al verlaten richting Turkije en later Afrika. Bijzonder is de grote groep kieviten die in de meersen pleisteren. Tot meer dan 150 exemplaren verblijven nu al enkele weken voedselzoekend in de hooilanden. Ze krijgen er het gezelschap van een dertigtal hazen. Blijkbaar profiteren zij ook van de warme julimaand want nooit eerder zag ik zoveel dieren samen in ons natuurreservaat.