natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Populierenbos drastisch vernield

altHet private populierenbosje tussen de Kwakstraat en de Meersstraat in de buurt van de Blekerij is gekapt deze winter. De exploitanten zijn hier bijzonder driest te werk gegaan. Hoewel het bijzonder nat was zijn ze toch dagenlang met zware machines in de weer geweest. Het volledige perceel is hierbij kapot gereden en er was weinig oog voor de aanwezige natuurlijke verjonging van inheemse soorten zoals zwarte els en gewone es. Zoals je kan zien op de foto hebben de exploitanten zelfs de holle bomen weg gekapt. Het kan gerust meer dan 100 jaar duren voor we opnieuw dergelijke mooie broedbomen terugkrijgen. Schandelijk want deze holle en vermolmde bomen zijn economisch gezien niet veel waard. Dat staat in schril contrast met de grote ecologische waarde.

Zo broedde onder meer de bosuil in een holle boom in dit perceel. Ondanks alle goede bedoelingen van de overheid om duurzaam bosbeheer te bevorderen toont dit dossier toch aan dat nog steeds vergunningen worden afgeleverd voor roofbouw. Het perceel zal na de exploitatie opnieuw worden aangeplant met cultuurpopulieren. Natuurpunt Gent is van plan om op een belendend perceel dat wel eigendom is van onze verenigingen een mooie bosrand aan te leggen.

alt