natuurpuntgent

Werkgroep Latem

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Actueel eind december 2010 : Gemeenteraad keurt natuurinrichtingsproject goed.

Het natuurinrichtingsproject Latemse Meersen van het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij zit op spoor voor een nieuw projectuitvoeringsplan. Met dergelijke projecten probeert de Vlaamse overheid mee te werken aan biodiversiteitsherstel in de Leievallei. Destijds werden reeds mooie projecten uitgevoerd waaronder de afbraak van de loods en betonbaan in de Latemse meersen, het uitgraven van poelen, de aanleg van knuppelpaden enz. Het project concentreerde zich de afgelopen jaren op de Keuzemeersen in Drongen. Nu daar de indrukwekkende werken uitgevoerd zijn komen de Latemse meersen opnieuw aan de beurt. Het herstel van de waterkwaliteit vormt het sluitstuk van dit project. Wie de actueeltjes volgt weet reeds langer dat de slechte waterkwaliteit het grootse natuurprobleem is in de Latemse meersen.

Meteen vormt dit ook de uitdaging van deze fase van het natuurinrichtingsproject. Diverse maatregelen werden uitgewerkt door VLM in opdracht van het ANB en deze werden voorgelegd aan de gemeenteraad van Sint-Martens-Latem. De gemeente staat immers in voor de helft van de financiering. Het project werd unaniem goedgekeurd. Ondertussen heeft de terreinploeg van Natuurpunt enkele nieuwe percelen ter hoogte van de Baarle Frankrijkstraat.heringericht. Afsluitingen werden geplaatst en Wilgen en zwarte elzen werden geknot. De betrokken percelen zullen beheerd worden i.s.m. lokale landbouwers en een buurtbewoner met een passie voor paarden. De winterslaapplaats van ransuilen werd ondanks de strenge winter slechts bevolkt door zes vogels. De winter voordien waren dit er nog negen en twee jaar geleden twaalf. Niet meteen een gunstig teken voor deze mooie nachtroofvogel.