natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Cursusaanbod
Cursus Ken je Familie - deze cursus is volzet

ken je familie cursus smal

Als je graag in de natuur loopt en datgene wat je ziet op naam wil brengen, zijn Iobs en Obsidentify fantastische hulpmiddelen.

Maar als planten écht je ding zijn en als je graag het grotere plaatje wil zien, dan is deze cursus iets voor jou. We leren de grote plantenfamilies herkennen, leren op die manier de structuur in de plantenwereld zien en ook het zelf determineren gaat een stuk sneller.

Na een inleidende les -zodat ook plantenleken helemaal mee kunnen- bespreken we in de volgende lessen telkens 1 of 2 families en worden er na de pauze ook planten uit die familie(s) gedetermineerd waarbij telkens de voor die families typische botanische termen aan bod komen.

Lees meer...
 
Cursus Wilde bijen

wormkruidbij gunter stoops smaller

Jij kent minstens één van onze ongeveer 400 soorten inheemse bijen; de honingbij! En er hangt vast een bijenhotel in je tuin voor al die andere “wilde bijen”. Maar wat zijn “wilde bijen”? Dat is een rijke en gediversifieerde groep, elk met zijn eigenheden waar veel over te vertellen valt. De ene graaft een nestje in het zand, de anderealt huist in een holle rietstengel of gebruikt een oude kevergang in een stuk hout als kraamkamer. Wil je kennismaken met die 399 andere soorten, en meer te weten komen over de dagelijkse gasten in je tuin? In deze cursus leer je wilde bijen op naam brengen en bekijken we hun fascinerende levenswijze. Zo kom je alles te weten over Roodgatjes en Geeltipjes, Zilveren fluitjes en Gouden slakkenhuisbijen.

Drie specialisten leren je in 4 theorielessen en 3 excursies (Parkbos, Bourgoyen-Ossemeersen en Gentbrugse Meersen) de wilde bijen herkennen en we bekijken hun levenswijze, nestplaatsen en voedselvoorkeur. Je krijgt ook praktische tips voor de eigen tuin.

> Meer info en inschrijven: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-wilde-bijen-gent-50976

 
Gidsen voor Gidsen
Gidsen voor Gidsen is een initiatief van Natuuracademie Gent en is bedoeld als continue vorming van natuurgidsen, gebaseerd op de kennis in de groep en op het uitwisselen van ervaring.
 
Hierbij leiden ervaren natuurgidsen een aantal excursies in voor hen vertrouwde natuurgebieden. Ze stellen hun kennis en ervaring open voor andere natuurgidsen, voor cursisten natuurgids, alsook voor natuurverkenners.
 
Dit is ook de gelegenheid om na het volgen van de cursus Natuurgids de vaardigheid van het gidsen in praktijk te brengen. Een voordeel hierbij is de mogelijkheid tot netwerken binnen de gemeenschap van natuurgidsen. 

Ben je natuurgids met het diploma van CVN, Natuurpunt CVN of Natuurpunt Natuuracademie of heb je de opleiding Natuurverkenner gevolgd en krijg je nog geen uitnodiging voor deze activiteiten, dan kan je vrijblijvend aansluiten door je Email adres te sturen naar  
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   
 
Organisatie : Leen Vanherle en Marc Depourcq

Programma Gidsen voor Gidsen 2022

Lees meer...