natuurpuntgent

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Activiteiten

dinsdag 18 januari 2022
Volzet: Start cursus natuurfotografie voor beginners
zaterdag 22 januari 2022
Knotwerken in de Latemse Meersen
zaterdag 22 januari 2022
Werkdag in de Damvallei
zondag 23 januari 2022
Vogelwandeling in de Gentbrugse Meersen

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


Cursusaanbod
Cursus Wilde bijen

wormkruidbij gunter stoops smaller

Jij kent minstens één van onze ongeveer 400 soorten inheemse bijen; de honingbij! En er hangt vast een bijenhotel in je tuin voor al die andere “wilde bijen”. Maar wat zijn “wilde bijen”? Dat is een rijke en gediversifieerde groep, elk met zijn eigenheden waar veel over te vertellen valt. De ene graaft een nestje in het zand, de anderealt huist in een holle rietstengel of gebruikt een oude kevergang in een stuk hout als kraamkamer. Wil je kennismaken met die 399 andere soorten, en meer te weten komen over de dagelijkse gasten in je tuin? In deze cursus leer je wilde bijen op naam brengen en bekijken we hun fascinerende levenswijze. Zo kom je alles te weten over Roodgatjes en Geeltipjes, Zilveren fluitjes en Gouden slakkenhuisbijen.

Drie specialisten leren je in 4 theorielessen en 3 excursies (Parkbos, Bourgoyen-Ossemeersen en Gentbrugse Meersen) de wilde bijen herkennen en we bekijken hun levenswijze, nestplaatsen en voedselvoorkeur. Je krijgt ook praktische tips voor de eigen tuin.

> Meer info en inschrijven: https://www.natuurpunt.be/agenda/cursus-wilde-bijen-gent-50976

 
VOLZET: Cursus natuurfotografie basis (max)
Cursus_natuurfotografie_basis_max_smaller.jpg

Een complete basiscursus natuurfotografie, daar gaan we voor. We starten met een algemene basiskennis digitale fotografie en eindigen met een korte cursus wildlife fotografie. Verder komt ook nog landschapsfotografie en macrofotografie aan de beurt. Ieder onderdeel bestaat uit een theoretisch gedeelte en minimaal 2 uitstappen. Want je leert het maar door het te doen. We sluiten ook ieder hoofdstuk af met een fotobespreking van de uitstappen. Kortom een complete cursus voor beginnende natuurfotografen, maar iedereen is welkom.

Lees meer...
 
Poëtische natuurwandeling in de Latemse Meersen “De Leie en Guido Gezelle”

foto Leie

Op 27 november 1899 stierf Guido Gezelle, een natuurdichter voor wie de Leie een nationale rivier was. Zijn West-Vlaamse woorden laten we klinken op de alluviale vlakte van de Latemse Meersen in hun novemberkleed. Sonia vertelt er over het water en de bomen, de wind en de weilanden, en de vogels en de spinnen die er vandaag te beleven zijn.
Lees meer...
 
Cursus Zoogdieren (Gent)
Duizendsoortendag 5 van 53 frank maes smal
 

Wist je dat er in onze Vlaamse natuur ongeveer 70 wilde zoogdiersoorten rondlopen, -zwemmen of –vliegen? Net als wij hebben ze een constante lichaamstemperatuur en brengen ze levende jongen ter wereld, die ze met de grootste zorg omringen. Tijdens de zoogdierencursus “full option” combineren we theorie met de belangrijkste methoden om deze geheimzinnige dieren te inventariseren. We lichten dus niet alleen de soorten en hun levenswijze toe, maar we gaan ook vleermuizen beluisteren met een bat-detector, braakballen pluizen, muizen vangen met live-traps en spoorzoeken.
Duik mee de nacht in en laat je onderdompelen in de wondere wereld van onze zoogdieren.

Lees meer...
 
Gidsen voor Gidsen
Gidsen voor Gidsen is een initiatief van Natuurpunt CVN Gent en is bedoeld als continue vorming van natuurgidsen, gebaseerd op de kennis in de groep en op het uitwisselen van ervaring.
 
Hierbij leiden ervaren natuurgidsen een aantal excursies in voor hen vertrouwde natuurgebieden. Ze stellen hun kennis en ervaring open voor andere natuurgidsen, voor cursisten natuurgids, alsook voor natuurverkenners.
 
Dit is ook de gelegenheid om na het volgen van de cursus Natuurgids de vaardigheid van het gidsen in praktijk te brengen. Een voordeel hierbij is de mogelijkheid tot netwerken binnen de gemeenschap van natuurgidsen. 

Ben je natuurgids met het diploma van CVN of Natuurpunt CVN of heb je de opleiding Natuurverkenner gevolgd en krijg je nog geen uitnodiging voor deze activiteiten, dan kan je vrijblijvend aansluiten door je Email adres te sturen naar  
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.   
 

Programma Gidsen voor Gidsen september-december 2021

September 

“Florient” : over zeldzame, bedreigde en uitgestorven planten
in Oost-Vlaanderen.
Gids : Katrijn Vannerum
Datum en uur : zaterdag 18/9/2021 10h00 – 12h00
Plaats van afspraak : Plantentuin UGent
Adres : Karel Lodewijk Ledeganckstraat, 9000 Gent

Oktober

Paddenstoelenwandeling in het Gentbos
Gidsen : Dany Minnebo en Christine Troch
Datum en uur : zondag 24/10/2021  9h30 – 11h30
Plaats van  afspraak : op de parking van de hoofdingang van het Provinciaal domein "Het Gentbos"
Adres : Poelstraat 184 te Merelbeke.

November

Parkbos : Scheldevelde en de Zeven Dreven
Gidsen : An De Pauw en Marc Depourcq
Datum en uur : zondag 14/11/2021  9h30 – 11h30
Plaats van  afspraak : Kasteel Scheldevelde
Adres : Kasteellaan 35-41, 9840 De Pinte

December

Overwinterende watervogels in de Bourgoyen
Gids : Karel Van Daele
Datum en uur : zondag 5/12/2021  9h30 – 11h30
Plaats van  afspraak : NMC De Bourgoyen
Adres : Driepikkelstraat 32, 9030 Gent/Mariakerke

 

Organisatie : Joost Buyse en Marc Depourcq