natuurpuntgent

Activiteiten

zaterdag 02 december 2023
Verrassende maandwandeling in de Bourgoyen
zondag 03 december 2023
Startdag knotseizoen in de Keuzemeersen
woensdag 06 december 2023
Natuur.Atelier voor gezinnen
zaterdag 09 december 2023
Beheerdag in Rijvissche

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

 

 

 

 


'De Hutsepot' bij winnaars burgerbudget

tekening Van 29 september tot 14 oktober kon elke Gentenaar op www.burgerbudget.gent stemmen op zijn/ haar drie favoriete projecten. Met de stem van maar liefst 1449 Gentenaren haalde ook De Hutsepot de eindmeet. Met dat project wil Natuurpunt Gent, samen met Don Boscocollege Zwijnaarde, vzw Hand in Hand-DAC De Moester, een buurtbewoner die paarden houdt, Sociale Kruideniers Gent vzw en Atelier Caro-K een zinvolle functie en bestemming creëren voor de loods Apollinaris in Zwijnaarde en de onmiddellijke omgeving van onder meer het Parkbos. Met het geld van het burgerbudget zullen we de nodige infrastructuurwerken uitvoeren om de loods ‘open' te maken tot een warme, laagdrempelige ontmoetingsplaats, waar bewoners en verenigingen bijeenkomen en samen activiteiten organiseren.

 

Project ‘Hutsepot'

De loods ligt langs de Grote Steenweg en naast het Hutsepotbos, dichtbij het Don Boscocollege en in het Parkbos. We willen van de omgeving van de loods een warme ontmoetingsplaats maken, waar mensen samen activiteiten kunnen organiseren. Een  deel van de zone wordt daarom openbaar domein, waar iedereen makkelijk informatie vindt over het Parkbos, wandelfolders, een duidelijke kaart van de omgeving, info over buurtinitiatieven, en waar je gezellig kan uitrusten op banken en wat kan eten en drinken in een picknickruimte (zowel onder een afdak als in de open lucht).

Aan de buitenzijde komen stopcontacten en internettoegang. Er komen ook openbare toiletten, die permanent toegankelijk zijn. In de lente, zomer en herfst vind je er (drink)waterfonteintjes en er komen fietsenrekken, zodat je van hieruit een wandeling kan maken door een deel van het Parkbos (inclusief het Hutsepotbos). Voor alle bezoekers en voorbijgangers ontstaat zo een aangename ontmoetingsplek.

Zowel vzw de Moester als de vrijwilligers van Natuurpunt Gent en enkele buurtbewoners engageren zich voor het onderhoud van de buitenruimte en de sanitaire ruimte. Samen maken we ook de picknicktafels en verzorgen de omgevingsaanleg, met onder meer een vlindertuin naast een wadi. We zorgen ook voor een avontuurlijke speelplek met natuurelementen, in samenspraak met de Parkbospartners, de buurtbewoners en de school. Andere ideeën zijn een maandelijkse boerenmarkt, een foodtruck die er ’s middags kan staan, en meer. VZW De Moester wil in het kader van een sociaal project ‘s middags geregeld voor soep zorgen.

Sociale Kruideniers en keramiekatelier

In het deel van de loods dat niet toegankelijk is voor het publiek, bieden we kansen aan initiatieven die de plek nog socialer en leefbaarder maken, en die de loods ook een educatieve functie geven. Vzw Sociale Kruideniers Gent zal een groot deel van de loods gebruiken als opslagplaats voor haar voedselpakketten. In een ander deel komt een keramiekatelier, waar cursussen en kinderkampen worden georganiseerd. Met de huur die beide partners betalen, worden de dagelijkse kosten gedekt.

Door de loods niet af te breken maar te hergebruiken, kiezen we ook resoluut voor duurzaamheid. De betonnen buitenwand wordt gerecycleerd bij de aanleg van het terras en er komt een duurzaam systeem voor regenwateropvang en -afvoer, zodat regenwater gebruikt kan worden in het sanitair. Het asbestdak wordt vervangen door een nieuw, duurzaam dak.

 

Financiering

Voor de realisatie van dit ambitieus project zijn natuurlijk stevige investeringen nodig. We willen werken in verschillende fases.

Met het geld van het burgerbudget kunnen we de nieuwe buitenruimte inrichten als openbaar domein en ontmoetingsplek, met alle bijhorende voorzieningen. We hebben geld nodig om de loods drastisch te verbouwen, om sanitair en opvang en hergebruik van regenwater te voorzien en de nutsvoorzieningen te laten aanleggen. Daarnaast komen er ook fietsenrekken, picknickbanken, internettoegang,  stopcontacten, drinkwaterfonteintjes, enz. Dankzij het burgerbudget kunnen we alvast rekenen op 150.000 euro.

Daarnaast gaan we zelf ook op zoek naar bijkomende middelen om de loods intern helemaal af te werken, binnenwanden te plaatsen en een (klein) deel ervan te isoleren.

 

Geselecteerde projecten kunnen starten

De website www.burgerbudget.gent wordt binnenkort omgevormd tot een platform waarop de voortgang van de realisatie van de projecten kan worden gevolgd. Het stadsbestuur zal nu overeenkomsten afsluiten met de verschillende geselecteerde projecten om de uitvoering van die projecten te kunnen starten.

Hier ontdek je welke projecten allemaal geselecteerd werden.