natuurpuntgent

Werkgroep Assels

                                             natuur27 2

nieuwsbrief ONTVANG DE NIEUWSBRIEF
nieuwsbrief  WAARNEMINGEN

 

 twitter  facebook

Natuurpuntvlees in Gent

logo veeakker

Blikvanger

 

Schermafbeelding 2018-12-10 om 10.24.27 

Impressies uit Wallonië

Natuurpunt Gent heeft al vele jaren regelmatig contact met ‘Natagora Semois Ardennaise’, een afdeling van onze Waalse zustervereniging Natagora. De voorzitster van deze afdeling is Huguette Reynaerts, dochter van Maurice Reynaerts, de oprichter van Actiegroep Bourgoyen-Ossemeersen. De filmpjes die ze ons op regelmatige tijdstippen toestuurt, willen we jullie niet ontzeggen. Ze tonen alvast haar grote liefde voor de natuur. 

 

 

 

 


De Werkgroep

De Werkgroep Assels

Alhoewel op dit eiland natuur en mens samen kunnen bestaan ontsnapt ook dit rustpunt niet aan de nodige bedreigingen. Daarom werd in 1995 de Werkgroep Assels opgericht, toen nog als (eerste) werkgroep van de voormalige vzw Aktiegroep Bourgoyen-Ossemeersen.

De Werkgroep Assels waakt over het milieu en de natuur in het gebied. Concrete bedreigingen zijn onder meer het rooien van knotwilgen, het asfalteren van fiets- en wandelpaden, de aanleg van een derde en vierde treinspoor, bestemmingswijzigingen. De werkgroep helpt tenslotte mee bij de ontwikkeling van het stedelijk natuurbeleid, o.a. door participatie in de Gentse Milieuraad.

Ook natuurbeheer is een belangrijk werkingsveld geworden voor de Werkgroep Assels. In december 2002 kon Natuurpunt 12 ha in het mooiste deel van de centrale meersen aankopen. In 2007 verworven we het ‘spoorwegperceel’. In september 2010 realiseerden we de grootste aankoop ooit in Gent: 23ha in het noordelijk deel van de Assels, ook wel de Hoge Blaarmeersen genaamd. Een jaar later wordt het reservaat in de centrale meersen uitgebreid met 3,7 ha, waaronder de mooie Piereput. Ondertussen kochten we in 2008 en 2009 nog enkele percelen aan in de Hoge Lake, een meersengebied aan de overkant van de Leie.

Daar de Werkgroep Assels ontsproten is uit "Asselse klei" ligt het zwaartepunt van de werking dan ook in dat gebied. Dat betekent echter niet dat wij onze ogen sluiten voor de ons omringende natuur (problemen).